Plná a silná piva. Ministerstvo zemědělství zavádí nové značení některých druhů piv
Od prosince se budou svrchně kvašená 11° a 12° piva nazývat „plnými“ pivy. Nově se zavádí kategorie silných piv, vyplývá z vyhlášky, kterou novelizovalo ministerstvo zemědělství. Nové značení platí od prosince, pivovary však mohou staré etikety používat do prosince 2019. Vyhláška také nově definuje ovocné a zeleninové šťávy.
Piva, která jsou vyráběná technikou spodního kvašení a mají podíl extraktu původní mladiny mezi 11 a 12 procenty, tedy 11 a 12stupňová piva, se budou nazývat ležáky. Jejich svrchně kvašené varianty budou plná piva. Místo speciálních piv o 13 a více stupních se zavádí kategorie silných piv. Pivo se sníženým obsahem alkoholu se bude nově nazývat nízkoalkoholickým.
„Vyhláška reaguje na nové trendy ve výrobě potravin, což uvítají jak výrobci, tak spotřebitelé. Pořádek ve značení potravin a nápojů je nutný, protože je důležité, aby zákazník věděl, co přesně je mu pokládáno na stůl či co si dává do nákupního košíku,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).
Jeden z nejstarších druhů piva ohrožují klimatické změny. Zkracuje se doba, kdy se může vyrábět
Číst článek
Českomoravský svaz minipivovarů podle svého prezidenta Jana Šuráně změnu vítá, dále však podle něj v úpravě zůstávají nelogičnosti. Novelizace předpisu by podle něj měla být každé dva roky. „Do toho značení budeme šít dál, nyní už snad podpořeni i velkými pivovary, které začaly vařit piva typu ale, stout a začaly vařit i s malými pivovary,“ řekl Šuráň. Podle něj je třeba zavést značení druhů piv. „Ležák by byl ležák, ať je to osmička, nebo dvacítka – byl by to druh výroby piva,“ dodal.
Výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová sdělila, že roční lhůta na úpravu etiket je dostatečně dlouhá. Pivovary podle ní nové značení piv vítají, ale další novelizaci značení už neočekávají. „Dvanáctiměsíční přechodná doba, která trvá do 1. prosince 2019, je pro pivovary dostatečně dlouhá na všechny úpravy týkající se názvosloví,“ sdělila.
Atypický pivní nápoj
Ministerstvo uvedlo, že kromě samotných piv vyhláška nově umožní prodávat tzv. atypický pivní nápoj. „Jde o nápoj, který nesplňuje požadavky na pivo, ale je vyrobený na bázi piva s upraveným podílem sladu nebo způsobem kvašení,“ dodal úřad.
Vyhláška upravuje také nealkoholické nápoje. K výrobkům označovaným jako čerstvé šťávy nepůjde přidávat další složky s výjimkou bylin a semen rostlin, nepůjde je také tepelně nebo chemicky upravovat. Do přírodních šťáv nebude možné přidávat nic dalšího, šetřené budou moci být pouze tzv. šetrnými metodami, založenými například na použití vysokého tlaku.
„Medovinu lze nově za splnění podmínek označit i jako medové víno. V případě, že je při výrobě medoviny použit například cukr, líh nebo víno, označí se jako dezertní medovina,“ dodalo ministerstvo.
Stávající název a parametry piva | Stávající či nový název a parametry piva |
Nealkoholické pivo (do 0,5 % obj. etanolu) | Nealkoholické pivo (do 0,5 % obj. etanolu) |
Pivo se sníženým obsahem alkoholu (0,5 - 1,2 % obj. alkoholu) | Nízkoalkoholické pivo (0,5 - 1,2 % obj. alkoholu) |
Stolní pivo (stupňovitost do 6) | Stolní pivo (stupňovitost do 6) |
Výčepní pivo (stupňovitost 7-10) | Výčepní pivo (stupňovitost 7-10) |
Ležák (stupňovitost 11-12) | Ležák (stupňovitost 11-12), ale pouze pro piva spodně kvašená - většina sortimentu ležáků |
Ležák (stupňovitost 11-12) | Plné pivo (stupňovitost 11-12), ale pouze pro piva svrchně kvašená |
Speciální pivo (stupňovitost 13 a více) | Silné pivo (stupňovitost 13 a více) |
Zdroj: Ministerstvo zemědělství