Neprodané vánoční stromky jsou delikatesou pro slony v královédvorské zoo

Ne všechny stromky stihli před Vánoci obchodníci prodat, zbylé kusy přesto nepřijdou nazmar. Využití najdou právě teď v lednu. Na jídelníčku je mají třeba zvířata v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem. Nejvíce tam chutnají překvapivě slonům africkým.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slon v královéhradecké zoo si pochutnává na vánočním smrčku

Slon v královéhradecké zoo si pochutnává na vánočním smrčku | Foto: Ondřej Vaňura

Michal Bartoš je v královédvorské zoo ošetřovatelem třech slonů - samic Saly a Umbu a samce Kita. Vánoční stromky jim servíruje každoročně.

„Jsou to hlavně smrčky, které ji nejvíc chutnají. Zkoušeli jsme v minulých letech i jedle nebo borovice, ale smrčky jim chutnají nejvíc. Já si myslím, že to je díky pryskyřicím,“ prozrazuje ošetřovatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, že vánoční stromky jsou pro slony delikatesou, se v královédvorské zoo přesvědčil reportér Ondřej Vaňura

Stromeček ale do zoo nemůže přinést každý. Sloni totiž nemůžou sníst už použitý, byť odstrojený kus.

„Hrozí nebezpečí zanechání nějakého háčku nebo něčeho podobného. I kdyby to lidi obrali, tak riziko je tam obrovské,“ vysvětluje Michal Bartoš.

Do zoologické zahrady tak stromky nosí hlavně menší podnikatelé, kteří před Vánoci nestačili všechny kusy prodat.

Královédvorští sloni si na stromcích budou pochutnávat až do konce ledna. Do té doby jich snědí stovky.

„Denně jich dostávají pět šest, k tomu ještě dostávají ovocné stromky, třeba jabloně, hrušky a podobné věci. Stromy všeobecně jedí pořád, pak dostávají také seno a slámu, ovoce, zeleninu a pak také speciální krmivo, říkáme tomu jadrné krmivo,“ popisuje jídelníček svých svěřenců ošetřovatel Michal Bartoš.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme