Myší trus nebo mrtví hlodavci. Kvůli špatné hygieně muselo letos zavřít 172 restaurací a bister
Zavřených provozoven kvůli špatně hygieně v roce 2018 přibylo. Vyplývá to z dat webu Potraviny na pranýři Státní zemědělské a potravinářské inspekce, na která se zaměřil Radiožurnál. Nejčastěji šlo o provozovny společného stravování, výrobny potravin nebo třeba velkosklady.
Celkově přikázala Státní zemědělská a potravinářská inspekce zavřít v letošním roce 172 restaurací, barů nebo třeba bister (přehled je k dispozici na webu inspekce ZDE). Ve více než polovině těchto provozoven společného stravování inspektoři odhalili hlodavce, jejich trus nebo dokonce mrtvá těla myší. V roce 2017 bylo takových provozoven o necelých čtyřicet méně.
Majonéza, jogurt, kebaby, sýr. Veterináři našli auto převážející 1320 kilogramů potravin bez chlazení
Číst článek
„V provozovnách společného stravování, kam patří restaurační zařízení, bistra, bary, pivnice či rychlé občerstvení, tvořila více jak polovina záchytů provinění typu průniku hlodavců do prostor zázemí a skladů, které bývaly kontaminovány myšími exkrementy nebo v nich inspektoři našli i mrtvé myši,“ říká pro Radiožurnál mluvčí Státní zemědělská a potravinářská inspekce Radoslav Pospíchal.
Nejvíc v Praze
Státní zemědělská a potravinářská inspekce na svém webu eviduje 88 nejnovějších záznamů o zavřených provozovnách. Nejvíce z nich je v Praze, celých 21. Následuje Brno s osmi záznamy. V Ústí nad Labem nebo v Olomouci zavřeli inspektoři dvě provozovny, ukazuje mapa.
Poslední dočasně uzavřenou provozovnu evidují kontroloři v obci Slabce ve Středočeském kraji. Důvodem uzavření potravin Coop v pondělí 17. prosince byl právě výskyt myšího trusu a mrtvých myší, stojí na webu.
Zatímco počet uzavřených provozoven stoupl, nebezpečných potravin v roce 2018 zřejmě ubylo. Na portálu Potraviny na pranýři letos inspektoři uveřejnili 518 problematických potravin, nebezpečných z nich bylo 263. To je o 49 méně než loni.