Klimatické změny ovlivňují i vinařství, francouzští výrobci koňaku musí po sto letech změnit odrůdu

Francouzští výrobci koňaku hledají kvůli klimatickým změnám odolnější odrůdy hroznů. Ty tradiční jim kvůli horkým a suchým létům přestávají vyhovovat, hrozny totiž zrají moc rychle a přicházejí o kyselost, která je pro výrobce koňaku důležitá pro jeho uchovávání, aby nemuseli používat síru.

Francie Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vinnou révu na jihu Moravy chrání proti špačkům sítě

Kvůli horkým a suchým létům hrozny zrají moc rychle a přicházejí o kyselost důležitou pro výrobu koňaku. (Ilustrační foto) | Foto: Štěpánka Kadlečková | Zdroj: Český rozhlas

Hlavní odrůdou, kterou francouzští vinaři používají na výrobu koňaku, je UGNI Blanc. Ta je osázená na 98 procentech vinic regionu koňaku. Pro jeho výrobu platí velmi striktní pravidla.

Francouzský koňak má zároveň speciální ochrannou známku, známou pod zkratkou AOC – tedy appelation d'origine controllée. Ta reguluje vlastně celou produkci. Francouzský koňak se vyrábí destilací z hroznů, vína a pak desítky let zraje v dubových sudech. Právě takhle vznikají nejznámější značky koňaku jako Hennessy, Martelll, Courvoisier nebo Rémy Martin. Tyto značky můžou kvůli ochranné značce vzniknout jenom z vinic na 78 tisících hektarech a v šesti regionech. Jejich výroba se nemůže přesunout do jiných oblastí Francie.

Jak bude v Evropě za 50 let? Mapy ukazují prognózy klimatických změn, hrozí požáry a záplavy pobřeží

Číst článek

V poslední době mají výkyvy počasí velký vliv na výrobu koňaku, i s tím francouzští vinaři bojují. V roce 2018 silné krupobití poničilo na 3500 tisíce hektarů vinic, o rok dříve úrodu poničil mráz a v roce 2016 silný déšť. Oproti předchozím rokům se taky výrazně posouvá období sklizně. Dříve sběrači hrozny sklízeli obvykle v říjnu, teď je to stále častěji v září. Kvůli tomuto posunu hrozny přicházejí o své charakteristické rysy, mění se třeba aroma hroznů.

Dopady klimatických změn

Francouzi se tomuto tématu věnují už dlouhodobě. Zabývají se ji například vědci z Národního zemědělského a výzkumného institutu – INRA.

„Analyzujeme dopady klimatických změn na vinice a víno. Hledáme taky řešení, abychom se mohli přizpůsobit. Klimatické změny už jsou na kvalitě vína patrné. Vína mají více alkoholu, méně kyselosti a můžou mít taky jiné aroma,“ řekl pro francouzský server Sud-Ouest Jean-Marc Tozard.

Francouzští vinaři využívali k výrobě koňaku odrůdu UGNI Blanc déle než jedno století. Teď hledají jiné odrůdy. Výrobce značky Rémy Martin už zhruba pět týdnů používá odrůdu Monbadon a pochvalují si, že zrají podstatně pomaleji.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme