Fotbalista Jankto prolomil tabu mezi aktivními profesionály a veřejně oznámil, že je homosexuál

Záložník národního týmu a pražské Sparty Jakub Jankto jako první český profesionální fotbalista veřejně oznámil, že je homosexuál. Sedmadvacetiletý záložník zveřejnil svůj coming out ve videovzkazu na sociálních sítích.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Jankto v dresu české fotbalové reprezentace

Jakub Jankto v dresu české fotbalové reprezentace | Foto: Valentyn Ogirenko | Zdroj: Reuters

„Jako všichni ostatní mám svoje silné stránky, mám svoje slabiny, mám rodinu, mám přátele. Mám práci, kterou dělám tak nejlépe, jak to jen umím. Už mnoho let, se vší vážností, profesionálně a s vášní,“ řekl Jankto.

„Jako všichni ostatní chci i já svobodně žít svůj život. Bez strachu, bez předsudků, bez násilí. Ale s láskou. Jsem homosexuál. A už se nechci déle skrývat,“ uvedl ve videu.

„Jakub Jankto před časem otevřeně promluvil o své sexuální orientaci s vedením klubu, trenérem i spoluhráči. Vše ostatní se týká jeho osobního života. Žádné další komentáře. Žádné další otázky. Máš naši podporu. Žij svůj život, Jakube,“ vzkázala Sparta.

Záložník se 45 reprezentačními starty se stal zřejmě nejslavnějším hráčem, který během své kariéry učinil coming out. Jediným fotbalistou aktivně hrajícím v nejvyšší lize, který přiznal homosexualitu, byl dosud Josh Cavallo z australského Adelaide United. Tomu po předloňském prohlášení vyjádřily podporu kluby z celého světa.

V zásadě je ale homosexualita pro fotbalové hráče tabu, které obvykle prolomí až po konci kariéry. V českém sportu v minulosti zveřejnily coming out tenistka Martina Navrátilová, snowboardistka Šárka Pančochová nebo dvojnásobná fotbalistka roku Lucie Voňková.

Jankto tuto sezonu hostuje v letenském klubu ze španělského Getafe. „Velký respekt a bezvýhradné podpora našemu fotbalistovi Jakubu Janktovi,“ napsal účastník La Ligy.

Vzkaz podpory už bývalému hráči italské Sampdorie či Udinese zanechaly na sociálních sítích oficiální účty FIFA, UEFA, Premier League a několika elitních prvoligových klubů.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme