Lák z okurek může pomoci při kocovině díky obsahu elektrolytů, zejména sodíku a draslíku. Díky nim dojde k rehydrataci těla a obnově rovnováhy tekutin po jeho devastaci způsobené pitím alkoholu.
Jak malý může být rozpočet na jídlo? „Neříkám už konkrétní částku, ale když to tak obecně počítám, bývá to kolem třeba 120 nebo 130 korun pro tři až čtyři osoby,“ popisuje gastropublicistka Michopulu.
Řízek s knedlíkem a kyselým zelím působí od počátku hodně podezřele. Je to jednoznačně kulturní omyl, gastronomická anomálie a, řečeno bez obalu, hrozná kombinace.
Brno chce zavádění lokálních potravin do školních jídelen podporovat. Rozeslalo proto například jídelnám seznamy místních dodavatelů, od kterých budou moct suroviny objednávat.
Rýžové nudle hrají v tchajwanské gastronomii důležitou, ale nikoli dominantní roli. Jsou jedním z tradičních základních surovin kuchyně, ale Tchaj-wan ji má mimořádně pestrou.
Citrony z Amalfi jsou známé jako „Limone Costa d’Amalfi IGP“ a patří mezi nejvýraznější symboly tohoto pobřeží. Jejich pěstování je nejen zemědělskou činností, ale i kulturním dědictvím regionu.
Nová vyhláška o školním stravování začne platit od nového školního roku. „Řada škol přechod na nový spotřební koš skoro nezaznamená,“ říká v Ranním interview Karel Jahoda.
Slovenská iniciativa byla zneužita a na sítích i v e-mailech se šíří bez kontextu, narativ sklouzává hlavně k tomu, že „Brusel“ bude výrobce do využívání hmyzí moučky nutit.
31. května se ve Spojených státech slaví Den makronek. Původní sušenky neobsahovaly žádnou náplň a byly připravovány jen z mletých mandlí, cukru a vaječných bílků.
Chřestová sezona je v plném proudu. Chřest si oblíbil už Ludvík XIV. a nejcennějšími na královském stole byly jemné špičky bílého chřestu, kterým se přezdívalo points d’amour – „špičky lásky“.
Zejména v USA se barbecue stalo základem celé kulinářské tradice spojené s pomalým grilováním a uzením masa – například v texaském nebo karolínském stylu.
Kraslice můžou být i z perníku. Blanka Novotná z Českých Budějovic jich každoročně vyrobí stovky. Do některých se dají dokonce schovat dárky pro koledníky.
Mazanci se v Dubrovníku říká pinca, což je velikonoční chléb, který pochází z oblastí Istrie, Dalmácie a části Slovinska a Rakouska, tedy z území bývalé rakousko-uherské monarchie.
Pórku fandí celá Evropa a Evropská unie je největší producent i exportér pórku na světě. Belgie a Nizozemsko patří mezi největší vývozce, často dodávají do Spojeného království a Francie.
Pití kávy je dědictvím po Osmanské říši. Lidé si ji proto často pletou s tou tureckou, přitom jsou mezi nimi velmi podstatné rozdíly, mimo jiné v přípravě.
„Za dvě a půl hodiny jsme měli za úkol maso zbourat, nachystat a připravit z toho pult pro zákazníka, aby to bylo co nejbarevnější,“ přibližuje Monika Remeš průběh řeznické soutěže.
V jarním období z konců větví jehličnanů vyrůstají nádherně světle zelené svěží výhonky nového jehličí. V tradiční kuchyni jsou ceněné pro své aromatické a léčivé vlastnosti.
České školní jídelny se řídí desítky let starou vyhláškou o školním stravování. Ta v rámci tzv. spotřebního koše stanovuje, z jakých potravin školákům vařit. Od září ale začne platit nová vyhláška.
Jsem přesvědčená, že květák je fascinující zelenina s bohatou historií, která se z původně vzácného luxusního jídla stala nedílnou součástí našich jídelníčků.
Při vaření může mít omyl ve váze, objemu a teplotě fatální dopad. Je vcelku pochopitelné, že vždy existovaly a existují snahy sladit rozdíly, které jsou někdy až nepochopitelné.
Koprová omáčka je typickým příkladem a neoddělitelnou součástí české kulinářské tradice, která se vyvíjela po staletí. Název pochází od slova kopr, klíčové ingredience.