Při dnešním „bláznivém“ počasí se snadno může stát, že se nám jaro i část podzimu spojí v prodloužené léto. Já mám na stanovení příchodu podzimu vlastní pomůcku, v obchodech se totiž objeví fíky.
Evropská unie, a tedy i Česká republika, se zavázala do roku 2030 snížit plýtvání jídlem na polovinu. A právě podobné výzkumy můžou podle vědců ukázat, na co se zaměřit.
Původně bylo v Evropě rajče považováno za „jablko smrti“ nebo „vlčí broskev“. Lidé věřili, že kdo sní rajče, zemře. Naopak Francouzi ho posléze považovali za „jablko lásky“.
Situace, která podle deníku Bild přerostla v chaos, se v nadcházejících dnech zřejmě nezlepší. V německé metropoli je běžné, že školy nemají vlastní kuchyně, takže jsou odkázány na dovoz obědů.
„Úplně nejstarší tištěná kuchařka v našem fondu je platinová De honesta voluptate z roku 1503. Je to renesanční kuchařka psaná v latině a obsahuje víc než 250 receptů,“ popisuje kurátorka Kubíčková.
Dobrovolníci, kteří si tři týdny pro vědecké účely užívali ranní máslové orgie v podobě pečiva typu croissant, se dopracovali ke zvýšení cholesterolu v průměru o deset procent.
Na počátku srpna poptávku podpořilo i silné zemětřesení, které způsobilo panické nakupování. Na loňskou sklizeň rýže pak měla negativní dopad vlna veder. Ta zhoršila kvalitu i množství úrody.
Tradiční a pro Hamburk přímo ikonickou restauraci Old Commercial Room založil britský rejdař Johann Georg Christian Venzky v roce 1795, takže se jedná o jednu z nejstarších ve městě.
Vinařství v jižní Evropě se stále častěji potýkají s nepříznivými vlivy počasí. „Mysleli jsme si, že to nejhorší máme za sebou. Ale ne, rok 2024 překonal všechna očekávání,“ říká vinař Paraskevopulos.
„Myslím si, že největší odměna vinařům je, pokud pochopíme, že to, co je tvořené u nás, je se zahraničím srovnatelné. Zaplaťme za to,“ komentoval someliér Ivo Dvořák.
Historie špízu je dlouhá a zajímavá, sahající tisíce let zpět do lidské historie. Maso napíchnuté na jehlu a opečené nad ohněm je jednou z nejstarších forem vaření, kterou lidstvo zná.
„Důležité je, kolik kávy je automat schopen navážit do jednoho šálku. Pokud jste zvyklí dělat si kafe kolem osmdesáti mililitrů, tak sedm až osm gramů kávy nestačí,“ říká Jiří Sýkora.
Teď za něj totiž podle Politica zaplatí v průměru zhruba euro a 20 centů. A káva zdražuje i jinde v Evropě. Jedním z důvodů jsou údajně jemenští povstalci.
Podle ministerstva zemědělství, lesnictví a rybolovu klesly v červnu zásoby rýže v soukromém sektoru na 1,56 milionu tun. To je zatím nejméně od roku 1999 a o 20 % méně než minulý rok.
Zmrzlinový pohár za 1000 dolarů je vyroben z luxusních ingrediencí, včetně tahitských vanilkových lusků, třiadvacetikarátového jedlého zlata nebo čokoládových lanýžů Amedei Porcelana.
Jaroslav Slámečka se účastnil světového baristického šampionátu v Kodani. „Razím, že káva je o kultuře, situaci, příležitosti, kdy kávu pijete,“ řekl v rozhovoru.
Salát je oblíbený v německy mluvících zemích a základem je vždy uzenina, cibule, kyselá okurka a zálivka. Nejde ani tak o základ jako spíše o klasiku, kam takto jednoduše připravený salát patří.
Léto je příznivé jak pro jídlo tak i umění. Šéfkuchaři si libují, že jsou zelenina a ovoce čerstvé, hudba lépe zní, na zahradě se skvěle čte. A do umění se často prolíná i gastronomie.
U nás víme své. Borůvky v lesích sbíraly už naše babičky a celé generace před nimi, a s chutí a láskou je sbíráme i my. Je to paráda naplnit hrnek a pak ho přesypat do košíku.
Čtrnáct japonských středoškoláku skončilo po konzumaci „superpálivých“ chipsů v nemocnici. Výrobce, který před jejich konzumací sám varuje, vydal prohlášení, ve kterým se zákazníkům omlouvá za potíže.
„V benediktinských klášterech byly zahrady povýšeny i ve spirituálním slova smyslu, protože v nich mohli být pochováni zemřelí bratři. Ale nevíme to přesně,“ poposuje Jarmila Skružná.
Vaření se synem dopadlo až tak výborně, že jsem mu „sebrala“ pár receptů a o ty se s vámi podělím. Jsou to pochoutky nad pochoutky a přesně definují, co sečuánská kuchyně je.
Čína a Jižní Korea vedou spor o kimči – tradiční korejský pokrm ze zelí a fermentované zeleniny. Jihokorejcům se nelíbí název, který Číňané pro přílohu používají
Zboží nabízejí manželé ve svém newyorském obchůdku opravdu nepřeberně. Úzkoprofilové zboží představuje v USA především jiná než hladká mouka, zákazníka ale potěší třeba i piškoty nebo brynza.
Tento týden jsem zašla na druhý den zahájení britského tenisového svátku ve Wimbledonu. Na tradičním čaji o páté můžete ochutnat nejen výborné jahody se smetanou.