Salcburská gastronomie stojí na pomezí dvorské elegance a alpské selskosti. Oproti zbytku Rakouska je tu více sýrů, selských bramborových a moučných jídel, více vlivů z Bavorska a Tyrol.
„Je to kreativní, není to monotónní, pořád se musíte učit, není to nic stálého," říká šéfkuchař restaurantu Goldie Martin Košťál. „Vegetariánské stravy by za mě mělo být v týdnu určitě víc“ dodává
V některých čínských venkovských oblastech platilo, že kdo měl u domu hustý bambusový háj, byl považován za pohostinného. Bambus totiž poskytoval materiál na misky, hůlky, pařáky i obaly na jídlo.
McDonald's akci ukončil hned první den, protože mu kartičky došly. Společnost v tiskové zprávě uvedla, že v budoucnu zavede přísnější postupy, aby omezila plýtvání jídlem.
Sestry Petra Žbánková a Mirka Hrabánková jsou právě na mateřské dovolené a svůj koníček se rozhodly proměnit v práci. V provozovně, která musí mít velkou kuchyň, hodně místa a pořádnou troubu.
Řeč je samozřejmě o lilku. V perských a arabských textech najdeme upozornění, že může „přinést teplo a suchost, nadbytek černé žluči a vést ke zdravotním potížím“, pokud není správně upraven.
V Čechách jsme si makrelu oblíbili jako studený pokrm, často jen s chlebem, ale i v salátech a pomazánkách. Je skvělá a její použití je tak rozmanité, že se snad ani nedá vyčerpat.
„Ideální čaj na léto je pro mě ten, který mám zrovna na stole nebo kdekoliv. Samozřejmě ale zelený čaj, to je pro mě úplný ideál,“ říká teatender Jiří Roháč v pořadu Host Radiožurnálu.
Tradiční Flitch Day (volně přeloženo jako Den slaniny) - pokud uspějete, budete obdarování půlkou prasete. Každý, ale úplně každý, musí uznat, že to stojí za to!
Lák z okurek může pomoci při kocovině díky obsahu elektrolytů, zejména sodíku a draslíku. Díky nim dojde k rehydrataci těla a obnově rovnováhy tekutin po jeho devastaci způsobené pitím alkoholu.
Jak malý může být rozpočet na jídlo? „Neříkám už konkrétní částku, ale když to tak obecně počítám, bývá to kolem třeba 120 nebo 130 korun pro tři až čtyři osoby,“ popisuje gastropublicistka Michopulu.
Řízek s knedlíkem a kyselým zelím působí od počátku hodně podezřele. Je to jednoznačně kulturní omyl, gastronomická anomálie a, řečeno bez obalu, hrozná kombinace.
Brno chce zavádění lokálních potravin do školních jídelen podporovat. Rozeslalo proto například jídelnám seznamy místních dodavatelů, od kterých budou moct suroviny objednávat.
Rýžové nudle hrají v tchajwanské gastronomii důležitou, ale nikoli dominantní roli. Jsou jedním z tradičních základních surovin kuchyně, ale Tchaj-wan ji má mimořádně pestrou.
Citrony z Amalfi jsou známé jako „Limone Costa d’Amalfi IGP“ a patří mezi nejvýraznější symboly tohoto pobřeží. Jejich pěstování je nejen zemědělskou činností, ale i kulturním dědictvím regionu.
Nová vyhláška o školním stravování začne platit od nového školního roku. „Řada škol přechod na nový spotřební koš skoro nezaznamená,“ říká v Ranním interview Karel Jahoda.
Slovenská iniciativa byla zneužita a na sítích i v e-mailech se šíří bez kontextu, narativ sklouzává hlavně k tomu, že „Brusel“ bude výrobce do využívání hmyzí moučky nutit.
31. května se ve Spojených státech slaví Den makronek. Původní sušenky neobsahovaly žádnou náplň a byly připravovány jen z mletých mandlí, cukru a vaječných bílků.
Chřestová sezona je v plném proudu. Chřest si oblíbil už Ludvík XIV. a nejcennějšími na královském stole byly jemné špičky bílého chřestu, kterým se přezdívalo points d’amour – „špičky lásky“.
Zejména v USA se barbecue stalo základem celé kulinářské tradice spojené s pomalým grilováním a uzením masa – například v texaském nebo karolínském stylu.
Kraslice můžou být i z perníku. Blanka Novotná z Českých Budějovic jich každoročně vyrobí stovky. Do některých se dají dokonce schovat dárky pro koledníky.