Koprová omáčka je typickým příkladem a neoddělitelnou součástí české kulinářské tradice, která se vyvíjela po staletí. Název pochází od slova kopr, klíčové ingredience.
„Můžeme tomu říkat zkvašený nápoj. To pivo je cokoli, co bylo zkvašeno, má to původ v obilí. A tam se objevilo, že je to zkvašené proso s přídavkem bylinek,“ říká Kučera.
Polské cukrárny se na tlustý čtvrtek předhánějí v rozmanitosti koblihových příchutí. Zatímco loni byla hitem maracuja, letos je novinkou příchuť dubajské čokolády.
Cukr nenahrazují sladidly, ale vlákninou inulinem a místo palmového oleje testují lněný olej. Vědkyně budou mít recepturu hotovou asi za rok a pak ji chtějí nabídnout výrobcům.
Ve školách se brzy začnou měnit jídelníčky. Úpravu připravil Státní zdravotní ústav. Na nový jídelníček se snaží žáky připravit třeba chrudimská jídelna s názvem Kruh zdraví.
Stará mayská legenda tvrdí, že chilli papričky habanero jsou božím darem. Tím božstvem je Itzamná, který byl občas malován s ženskými rysy, což mělo znázorňovat duální božstvo.
Výjimečný zážitek za výjimečnou cenu nabízí Merchant hotel v britském Belfastu, který na nový nápojový lístek zařadil koktejl za 1000 liber, tedy asi 30 tisíc korun.
Javorový sirup je součástí kulturního dědictví Severní Ameriky. Od jeho legendárního objevení domorodými kmeny po moderní kulinářské využití si zachoval své místo jako cenný dar přírody.
V pořadu Pro a proti stanice Český rozhlas Plus debatuje adiktolog Aleš Kuda s poslancem TOP 09 a předsedou zemědělského výboru Michalem Kučerou na aktuální téma české pivní kultury.
Cena kávy arabica jedenáctý den za sebou překonala nový rekord. Příčinou jsou sílící obavy o dodávky kávy na trh a také to, že obchodníci jsou nervózní kvůli hrozbě cel.
Saké má v japonské gastronomii unikátní a mnohostrannou roli, která přesahuje jeho funkci alkoholického nápoje. Jeho využití sahá od párování s pokrmy až po důležitou ingredienci při vaření.
Gnocchi mají kořeny hluboko v historii, sahající až do starověkého Říma. První zmínky o podobném jídle pocházejí z římských dob, kdy Římané připravovali jednoduché knedlíčky z mouky, vody a vajec.
Stále větší popularitu získávají ochucené a farmářské hořčice, které umožňují zákazníkům objevovat nové chutě a variace. Což někdy může být i kontroverzní.
První japonská dražba tuňáků v roce zvaná Hatsu-Seri, která se koná každý rok kolem 5. ledna na tokijském rybím trhu Tojosu, má vítězi přinést prosperitu a štěstí v nadcházejícím roce.
Pivo hraje ve Francii stále větší roli kvůli několika faktorům. Jde o společenský tlak, protože se jednoduše už tolik nenosí pít hodně alkoholu. Promítá se do toho samozřejmě také cena.
Oba sýry mají své kouzlo a záleží na preferencích, zda chcete autentickou francouzskou chuť, nebo oceníte praktičnost a domácí využití českého hermelínu.
„Trend je teď o přirozenosti, že radši budu mít trošku míň technicky dokonalou fotku, ale jídlo tam musí vypadat opravdu dobře,“ vysvětluje v pořadu Host Radiožurnálu fotografka jídla Bartošová.
Hnízda, linecké a rohlíčky vládnou napříč republikou. Na oblibu či neoblibu jednotlivých druhů cukroví nemají měřitelný vliv ani nepoužité suroviny nebo vláčnost výsledku.
My dnes zajdeme do vinařství v Anglii, kde se mluví především francouzsky a o kterém jsem se dočetla v The Times. Francouzsky mluvících vinařství je v Anglii daleko víc, ale jen jedno právě teď slaví.
Perníčky, rohlíčky, vosí hnízda i linecké. Cukroví neodmyslitelně patří k Vánocům. Ale nebylo tomu tak vždy. Nejdříve se podávalo bohatým měšťanům a se Štědrým dnem nemělo dříve příliš společného.
Stále více Čechů míří na Štědrý den do restaurace. Zatímco loni ještě podle Luboše Kastnera měly podniky na tento sváteční den zhruba dvacet procent kapacit volných, letos už je většina obsazená.