Koš v basketbale za 4 body? Na Filipínách zavedli revoluční pravidlo, vyjádřil se i hvězdný Curry z NBA

Pravidla pro nejvyšší basketbalovou soutěž na Filipínách se zásadně změnila. Organizátoři místní soutěže totiž zavedli čtyřbodovou hranici, odkud hráči mohou poslat míč do koše a připsat tak svému týmu ještě o bod víc, než bylo dosavadní tříbodové maximum.

Manila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stephen Curry

Stephen Curry | Zdroj: Reuters

Basketbalová historie se přepisovala minulou neděli, když Chris Banchero z týmu Meralco Bolts proměnil první čtyřbodový zápis v nejvyšší basketbalové lize. Stalo se to na Filipínách, kde místní asociace zavedla pravidlo koše za čtyři body.

„Obvykle střílím koše z této vzdálenosti, takže je to pro mě celkem přirozené,“ prohlásil po zápase první čtyřbodový střelec Banchero.

Filipínská asociace už před startem 49. ligového ročníku oficiálně potvrdila, že mění pravidla jednoho z nejpopulárnějších kolektivních sportů na světě.

Není to ale tak úplně poprvé, co se čtyřbodový zápis objevil v análech o utkání. Už dříve totiž byly podobné kousky v Zápasech hvězd ženské WNBA ve Spojených státech.

Jak je to daleko?

Klasický tříbodový pokus je platný, pokud hráč pošle míč do koše ze vzdálenosti delší než 6,75 metru v evropském basketbale, respektive 7,01 metru v USA. Právě tam je označena tříbodová čára. U čtyřbodového pokusu se tato vzdálenost mění na 8,2 metru.

Vyhlášení trojkaři v NBA, jako je například Steph Curry z Golden State Warriors, ale celkem pravidelně proměňuje své tříbodové pokusy i z delší vzdálenosti, než je vytyčená hranice, a tak se nabízí otázka, co by na zavedení čtyřbodového pravidla řekli v NBA?

„Mohla by klidně existovat čtyřbodová čára, protože mně osobně by to prospělo. Dost často totiž střílím z větší vzdálenosti, než je klasická trojka,“ komentoval filipínskou novinku čerstvý olympijský šampion Curry.

Zároveň ale dodal, že by to podle něj příliš změnilo hru jako takovou: „Hodně by to ale změnilo celou geometrii hry a také by to nejspíš povzbudilo hodně hráčů, kteří by se pak snažili střílet z ještě větší vzdálenosti.“

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme