Bramborové lupínky slaví 160 let. Prý vznikly jako pomsta nespokojenému hostovi

Bramborové lupínky už jíme 160 let. Pro někoho je to pochoutka, bez které si neužije sledování filmů v televizi, jiní chipsy považují za přesolenou pochutinu nasáklou tukem. První tenké bramborové plátky prý zákazníkovi naservírovali v luxusní hotelové restauraci v americkém státě New York právě 24. srpna 1853.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chipsy (ilustr. obr.)

Chipsy (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Bramborové chipsy, sbíhají se mi sliny, křup, křup, nechci oběd, chci jedině chipsy, zpíval americký jazzman Slim Gaillard v roce 1952. A dodával, že sáček bramborových lupínků je vždycky po ruce, ať jste v baru, venku na pikniku, nebo třeba na baseballovém hřišti.

Podle nejznámější teorie vynalezl bramborové lupínky kuchař George Crum před 160 lety. Nespokojený host prý tehdy několikrát vrátil objednané hranolky s tím, že jsou nakrájené na moc silné kousky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bramborových lupínkách natáčela redaktorka Karolína Rezková

A tak mu je kuchař George nakrájel na co nejtenčí plátky a usmažil je do zlatohněda. Zákazník byl velmi spokojen a pochoutku si začali objednávat další.

Do amerických obchodů pronikly brambůrky už koncem 19. století a postupně se začalo experimentovat s jejich tvary a příchutěmi. Výrobci je balili do voskovaného papíru, a později do celofánu.

Po módní vlně exotických příchutí se ale někteří výrobci vracejí zpátky k obyčejným bramborovým lupínkům se solí.

Zákazníci se dnes také mnohem víc zajímají o to, kolik procent tuku brambůrky obsahují a jestli jsou v nich umělá dochucovadla nebo barviva. A tak následníci kuchaře George Cruma přicházejí třeba s chipsy, které nejsou smažené, ale jen pečené v troubě.

Karolína Rezková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme