Prodlouží život a ještě zlepší paměť
Platnost přísloví „Jez do polosyta, vyjdou ti naplno léta“ vědci zdůvodňují působením molekul sirtuinů. Nová studie ukazuje, že tento elixír dlouhověkosti má ještě další užitečné účinky.
Sirtuiny jsou bílkoviny, které chrání dědičnou informaci před poškozením a prodlužují tak život jednotlivých buněk. Aktivitu sirtuinů stimuluje látka resveratrol, která se vyskytuje v červeném víně, nebo také kalorická restrikce. K objevení sirtuinů přispěly právě pokusy, v nichž vědci hledali odpověď na otázku, proč nízkokalorická dieta prodlužuje život kvasinkám a hlísticím.
Pokusy dokázaly, že hladovění u těchto organismů aktivuje gen, který kóduje bílkovinu Sir2. U savců včetně člověka se vyskytuje podobná molekula, která nese jméno SIRT1. Jak se zdá, tato molekula hraje důležitou roli ve funkci srdce, opravách DNA a udržování stability genomu. Nový výzkum ale ukázal, že její funkce mohou být mnohem rozmanitější a dotýkat se také mozku. Vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT) zjistili, že molekuly SIRT1 zvyšují počet funkčních spojení mezi mozkovými neurony.
U myší, které trpí příznaky Alzheimerovy choroby, dokázaly sirtuiny zpomalit degeneraci neuronů a zlepšit paměť a schopnost učení. Není proto vyloučené, že z elixíru dlouhověkosti se nakonec stane nový lék na neurodegenerativní onemocnění.
Zdroj: MIT