V Krkonoších i letos převládají ’jednodenní‘ turisté, hoteliéři lákají na slevy
Turistická sezóna v Krkonoších je v plném proudu, řada hotelů a penzionů má však o hosty i letos nouzi. Dopředu objednaná čtrnáctidenní dovolená je pro tamní hotely spíš velkou výjimkou. Lidé totiž i letos v létě do hor často míří pouze na jednodenní výlety.
Pec pod Sněžkou je turistickou destinací, kam přes léto míří tisíce lidí. Ke smůle majitelů hotelů a penzionů jen malá část z nich si tam najde ubytování a zůstane třeba na týden.
„Vlastně jsme v půlce července, takže zatím nemůžeme hodnotit. V tuhle chvíli máme ubytování hlavně takovéto krátkodobé, jednu dvě noci. A samozřejmě převládá klientela na jeden den, takže tady ani nepřespí,“ říká Eva Lorencová z Informačního centra v Peci pod Sněžkou.
V penzionech a na horských boudách už toho vyzkoušeli mnoho; někteří majitelé lákají návštěvníky na slevy a řada hoteliérů se i v Krkonoších vydala cestou slevových portálů.
„Doporučuji vždycky si přečíst nějaké recenze, co na slevových portálech jsou. Dělají různé balíčky, penziony třeba nabízejí ubytování už pouze se snídaní, už nedělají polopenze s tím, že hosté mají večer možnost vybrat si z různých restaurací, které jsou v provozu,“ dodává.
A co turisty letos opravdu láká? Bioturistika a tradiční krkonošská kuchyně. Na tu se alespoň v Peci pod Sněžkou ptají nejvíce. Hranolky nebo krokety tak stále častěji vytlačují ovčí a kozí sýry, sejkory a kyselo.