Pražský půlmaraton v číslech: 21 kilometrů, 11 tisíc startujících, 43 běžců v péči záchranky

21. ročník Pražského půlmaratonu skončil. Vítězství obhájil keňský favorit Benard Kimeli, nejrychlejším Čechem byl podle očekávání Jiří Homoláč. Do závodu se celkem zapojilo přes 11 tisíc běžců, na které dohlížely desítky policistů a záchranáři. Ti museli z celého startovního pole ošetřit celkem 43 běžců, podle mluvčí pražské záchranky Jany Poštové šlo o lehká zranění - kolapsové stavy a lehké úrazy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Celkově jsme v rámci Pražského půlmaratonu ošetřili 43 pacientů, z čehož pouze deset jsme transportovali do pražských nemocnic. V porovnání s uplynulými ročníky šlo, co se týče počtu ošetřených pacientů, o průměrný rok,“ popsala pro iROZHLAS.cz mluvčí Zdravotnické záchranné služby Praha Jana Poštová. 

„Zejména se jednalo o kolapsové stavy a lehčí úrazy,“ doplnila.

Na Pražský půlmaraton se podle Poštové pražská záchranka připravila stejně jako každý rok. Ve výbavě měla opět speciální zdravotnický modul Golem.

„Do ulic vyrazily kromě běžného provozu navíc tři záchranářské posádky a jedna posádka s lékařem. V cíli byl již tradičně umístěn náš modul pro hromadná neštěstí Golem s osmi zdravotníky uvnitř a na Náměstí Curieových byl připravený záchranářský stan,“ popsala mluvčí.

K dispozici měla záchranka i cyklohlídky vybavené automatizovanými defibrilátory, které mohly být vyslány v případě nutnosti podél trati. K tomu však ani v jednom případě letos dojít nemuselo. Jedním z důvodů bylo letošní poměrně příznivé počasí.

Pražský půlmaraton omezil i dopravu v centru metropole. Několik tramvajových a autobusových linek bylo odkloněno, lidem bylo doporučeno využívat hlavně metro. Na plynulost dopravy a bezpečnost dohlížely desítky policistů a strážníků.

Triumf v Pražském půlmaratonu obhájil v osobním rekordu 59.07 Keňan Benard Kimeli, čímž se dostal na třetí místo letošních tabulek. Rekord závodu je ještě o dvanáct vteřin rychlejší. Nejlepším Evropanem v závodě byl český běžec Jiří Homoláč, který doběhl v čase 1.04.03.

„Bohužel se mi nepovedlo pokořit ani pod 64, což mě mrzí. Ve dvou lidech jsme to tahali. Nedá se nic dělat, snad příští rok,“ posteskl si po závodě Homoláč. Ztratil hlavně mezi 15. a 20. kilometrem. „Měl tam foukat trochu vítr do zad, bohužel to tak nebylo,“ doplnil.

Mezi ženami zvítězila keňská rodačka v barvách Kazachstánu Caroline Kipkiruiová s časem 1.05.44.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme