Třetí zápas, třetí vítězství. Hokejisté porazili i Rusko a podruhé v historii ovládli Karjala Cup

Čeští hokejisté dokázali podruhé v historii vyhrát Karjala Cup. Vítězství si svěřenci kouče Miloše Říhy zajistili v utkání proti Rusku, které dokázali v Helsinkách porazit 3:0.

Helsinky Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté slaví gól proti Rusku.

Čeští hokejisté slaví gól proti Rusku. | Foto: Jussi Nukari | Zdroj: Reuters

Kouč národního týmu Miloš Říha se rozhodl do posledního zápasu na turnaji postavit do branky Romana Willa, který ve čtvrtek vychytal vítězství proti Švédsku. A hned zkraje zápasu se Willovo nasazení ukázalo jako dobrá volba, protože Rusové začali aktivněji a český brankář se musel ohánět.

Čeští hokejisté porazili na Karjale Finsko po nájezdech. Zůstávají ve hře o vítězství celého turnaje

Číst článek

Do vedení šli ale Češi, a to v 11. minutě, když nezvládl rozehrávku ruský obránce Ivan Miščenko. K puku se totiž u modré čáry dostal Michal Řepík, skvěle našel volného Jana Kováře a ten pak napálil puk přesně k tyči. 

Pak své spoluhráče znovu podržel Will, který musel hasit následky chyby obránce David Musil. Sekundu před první přestávkou mohl naopak český tým odskočit do dvougólového vedení, Řepík ale v dobré pozici těsně minul.

Ve druhé části byli nebezpečnější Rusové, na českou obranu v čele s Willem si ale nepřišli. Nestačila jim ani skoro dvouminutová přesilovka pět na tři. A Rusové pak aktivněji vstoupili i do poslední třetiny, vyrovnat se jim ale nepodařilo.

1:38

Když mužstvo cítí jistotu, tak hraje úplně jinak, chválí Říhá výkon brankáře Langhamera proti Finsku

Číst článek

Pak se ale hra znovu vyrovnala a český tým byl několikrát blízko navýšení skóre, což se mu v 52. minutě nakonec i povedlo. Češi hráli přesilovku a po jedné ze střel od modré čáry neudřel ruský gólman puk a vyrazil ho jen před sebe, kde se strhla mela, po níž skončil puk kdesi ve změti těl. Byť rozhodčí museli nepřehlednou situaci dlouhé minuty kontrolovat na videu, nakonec odhalili, že Lukáš Sedlák dostal puk do branky a český tým díky jeho první trefě v národním dresu vedl 2:0.

Trochu překvapivě navíc rozhodčí po gólu ještě poslali na trestnou lavici jednoho z Rusů za zalehnutí puku v brankovišti, takže Češi hráli další přesilovku. V závěru se ale český tým i vinou několika faulů dostal pod tlak, nakonec ale díky velké obětavosti a skvělému brankáři Willovi vedení uhájil. V úplném závěru pak zpečetil české vítězství trefou fo odkryté branky Andrej Nestrašil.

Český tým tak teprve podruhé v historii vyhrál Karjala Cup, jediný předchozí triumf přišel v roce 2012. Na letošním turnaji dokázala Říhova družina porazit postupně Švédy, po nájezdech Finy a na závěr i Rusy.

Hokejový turnaj Karjala v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:
ČR - Rusko 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávka: 11. Jan Kovář (Řepík), 52. Sedlák, 60. Nestrašil. Rozhodčí: Kaukokari, Vikman - Koskela, Niittylä (všichni Fin.). Vyloučení: 8:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 2207.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme