Gretzkého rekord odolává už 35 let. Na legendárního Kanaďana se dotahoval jen Jágr, nyní už nikdo

Před 35 lety, 15. října 1989, překonal kanadský hokejista Wayne Gretzky dosavadní rekord v kanadském bodování v základní části NHL, který do té doby držel s 1851 body legendární Gordie Howe. Gretzkému tehdy bylo 28 let a k překonání rekordu mu stačilo deset sezon v NHL. Howe potřeboval na svůj rekord 26 sezon. Gretzky tehdy oblékal dres Los Angeles Kings a rekord překonal dvěma brankami a jednou přihrávkou v zápase proti Edmonton Oilers.

Edmonton Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wayne Gretzky

Wayne Gretzky | Zdroj: Profimedia

Gretzkého dosud nikdo nepřekonal a žebříček vede i 15 let po ukončení kariéry. Gordie Howe, který zemřel v červnu 2016 zemřel ve věku 88 let, je nyní na čtvrtém místě. Druhý je Jaromír Jágr a třetí Mark Messier.

3:01

Gretzky je pro mě nejcennější podpis. Chybí mi bratři Hughesovi a Crosby, říká vášnivý sběratel autogramů

Číst článek

Dnes třiašedesátiletý Gretzky se díky svým výkonům, skvělé technice a geniálnímu citu pro hru stal jednou z největších sportovních ikon historie. Většina odborníků i fanoušků jej považuje za nejlepšího světového hokejistu všech dob.

Čtyřnásobný vítěz Stanleyova poháru a držitel řady cen a rekordů NHL, většinou v podstatě nepřekonatelných, ukončil svoji hvězdnou kariéru v dubnu 1999.

Jeho nejzářivější léta byla spojena s Edmontonem Oilers, kromě klubu z Edmontonu (1979–88) oblékal i dres Los Angeles Kings (1988–96), St. Louis Blues (1996) a New York Rangers (1996–99).

Čísla z jiné kategorie

Gretzkého statistiky v nejslavnější lize planety jsou úchvatné: v základní části nasbíral během 20 sezon celkem 2857 bodů za 894 gólů a 1963 asistencí, dalších 382 bodů (122+260) přidal v play-off.

Devětkrát získal Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče soutěže, desetkrát vyhrál kanadské bodování a dodnes drží desítky individuálních rekordů NHL. Úspěchy slavil i s kanadskou reprezentací, se kterou mimo jiné třikrát vyhrál Kanadský pohár a získal stříbro na Světovém poháru a bronz z mistrovství světa.

Po skončení hráčské kariéry v roce 1999 se mimo jiné stal spoluvlastníkem klubu Phoenix Coyotes, který v letech 2005 až 2009 i trénoval. Byl generálním manažerem kanadské reprezentace na zimních olympijských hrách 2002, na nichž tým vybojoval zlaté medaile, poprvé po padesáti letech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme