Poslední šance pro kolektivní sport. České ragbistky jdou do boje o olympijské hry v Paříži

České ragbistky se mohou poprvé v historii dostat na olympijský turnaj. Potřebují k tomu ale uspět v dodatečné kvalifikaci, která začne v pátek po poledni v Monaku. Z dvanácti týmů, které se turnaje účastní, si v Paříži zahraje pouze jeden.

Monako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České ragbistky

České ragbistky | Foto: Iva Roháčková

Pro olympijské hry v Paříži nemá český tým žádné zastoupení v kolektivních sportech. Poslední, kdo to může změnit, jsou ragbistky, který právě v pátek začíná boj o poslední místo na olympijském turnaji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co říkají české ragbistky před kvalifikačním bojem o olympijské hry v Paříži

Všichni víme, že šance je a že je malá. Je to jedna ku dvanácti, ale rozhodně si všichni věříme,“ říká odhodlaně jedna z vůdčích českého celku Julie Doležilová.

Celý český tým udělal v posledních dvou letech obrovský výkonnostní skok. Získal medaili na Evropských hrách a tím si zajistil premiérovou účast v olympijské kvalifikaci, a přestože se hraje jen o jednou postupové místo, Češky jsou schopné na ně dosáhnout

„Je potřeba, aby vystoupily ze své komfortní zóny a předvedly maximum. Soupeři nejsou jednoduší, ale dají se znervóznit. Holky na to mají a já jim dnes říkal, že mám podivný pocit v kostech a já tomu věřím, říká reprezentační trenér Vítek Chalupa, a to i s vědomím, že hned ve skupině narazí Češky kromě hratelného Mexika na žebříčkově výše postavené týmu Polska a Číny.

„Největší soupeř jsme my sami. Nejen že toho hodně dokážeme, ale také toho dokážeme hodně zkazit. Potřebujeme hrát co nejméně chyb a pak jsme hodně silný tým,“ říká Chalupa.

Turnaj se hraje ve třech čtyřčlenných skupinách. Dál postoupí vždy první dva celky a také dva nejlepší týmy ze třetích míst. Pak už následuje play-off

„Bude to ostrý. Vlétneme na ně a ukážeme jim, jak se hraje ragby,“ říká odhodlaně Julie Doležalová před prvním zápasem. Ten čeká český tým od 13 hodin proti Polsku a celý ho odvysílá Radiožurnál Sport.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme