Hrad Švihov se ukládá k zimnímu spánku. Práce je mnohem více než v sezoně, shodují se správci

Na hradech a zámcích skončila sezona a jejich správci je teď připravují na zimu. Uklízejí exponáty, přikrývají nábytek a promýšlí plány na příští rok. Například na vodním hradě Švihov musí kompletně vyklidit černou kuchyni. Pracovníky tam čeká i pastovaní stovek metrů čtverečních podlah.

Reportáž Švihov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Švihov je tvořen dvěma obytnými paláci, pětipatrovou vstupní věží a hradní kaplí postavenou na baště

Hrad Švihov je tvořen dvěma obytnými paláci, pětipatrovou vstupní věží a hradní kaplí postavenou na baště | Foto: Radko Voleman | Zdroj: Profimedia

Na švihovském hradě už sezona skončila. I bez návštěvníků je ale v interiérech živo. Minimálně v depozitáři, kam pracovnice snášejí veškeré nádobí z černé kuchyně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hrad Švihov žije i bez návštěvníků. S koncem sezóny se zazimovává a uklízí, co se přes léto nestihlo

V bílých rukavičkách pracuje i průvodkyně Jana Bojčuková. „S kolegyněmi si přineseme nádobí z černé kuchyně a musíme ho zkontrolovat. Každé nádobí má svoji značku a v jeho kartě je vše o tom, z jakého je století, jeho popis, jestli jsou tam nějaké vady. To se vždycky kontroluje. Všechno má svou kartu, i malá vařečka,“ usmívá se.

„Nádobí každoročně do depozitáře stěhujeme proto, že je v něm dobře temperovaná teplota. Na jaře ho pak zase vyndáváme a instalujeme,“ popisuje průvodkyně.

Ve druhé místnosti se zatím vysává a kastelán Lukáš Bojčuk tam natírá nábytek. „Dřevěné police a podložky všechny preventivně natíráme lignofixem proti hmyzu,“ vysvětluje.

Zazimování hradu obnáší přípravu interiérů i pastování podlah. Jejich plochu odhaduje kastelán na 250 až 300 metrů čtverečních. S úkolem ale pracovníkům pomáhá leštící stroj.

Víc práce než v létě

2:52

Nová historická budova na hradě Švihov? Archeologové objevili stavbu připomínající vrátnici

Číst článek

Práce na hradě zaberou i několik týdnů. „Je toho hodně. Zavřeme si tady a pijeme teplý čaj, abychom se zahřáli. Pořád je co dělat - celou zimu, celé jaro. A je toho mnohem více než v sezóně,“ dodává průvodkyně Bojčuková.

„Už při úklidu si vymýšlím, co přichystáme na příští rok. Už teď plánujeme, nemůžeme to jen tak na půl roku zastavit. Lidé si většinou myslí, že tu v zimě neděláme nic, ale naopak musíme stihnout všechno, co se nestíhá přes léto. Je to ještě nepříjemnější v tom, že je na všechno zima,“ upozorňuje kastelán Bojčuk.

Hrad se ale letos ještě jednou otevře. Vybrané prostory budou přístupné při listopadovém jarmarku.

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme