Hrad Švihov se ukládá k zimnímu spánku. Práce je mnohem více než v sezoně, shodují se správci
Na hradech a zámcích skončila sezona a jejich správci je teď připravují na zimu. Uklízejí exponáty, přikrývají nábytek a promýšlí plány na příští rok. Například na vodním hradě Švihov musí kompletně vyklidit černou kuchyni. Pracovníky tam čeká i pastovaní stovek metrů čtverečních podlah.
Na švihovském hradě už sezona skončila. I bez návštěvníků je ale v interiérech živo. Minimálně v depozitáři, kam pracovnice snášejí veškeré nádobí z černé kuchyně.
Hrad Švihov žije i bez návštěvníků. S koncem sezóny se zazimovává a uklízí, co se přes léto nestihlo
V bílých rukavičkách pracuje i průvodkyně Jana Bojčuková. „S kolegyněmi si přineseme nádobí z černé kuchyně a musíme ho zkontrolovat. Každé nádobí má svoji značku a v jeho kartě je vše o tom, z jakého je století, jeho popis, jestli jsou tam nějaké vady. To se vždycky kontroluje. Všechno má svou kartu, i malá vařečka,“ usmívá se.
„Nádobí každoročně do depozitáře stěhujeme proto, že je v něm dobře temperovaná teplota. Na jaře ho pak zase vyndáváme a instalujeme,“ popisuje průvodkyně.
Ve druhé místnosti se zatím vysává a kastelán Lukáš Bojčuk tam natírá nábytek. „Dřevěné police a podložky všechny preventivně natíráme lignofixem proti hmyzu,“ vysvětluje.
Zazimování hradu obnáší přípravu interiérů i pastování podlah. Jejich plochu odhaduje kastelán na 250 až 300 metrů čtverečních. S úkolem ale pracovníkům pomáhá leštící stroj.
Víc práce než v létě
Nová historická budova na hradě Švihov? Archeologové objevili stavbu připomínající vrátnici
Číst článek
Práce na hradě zaberou i několik týdnů. „Je toho hodně. Zavřeme si tady a pijeme teplý čaj, abychom se zahřáli. Pořád je co dělat - celou zimu, celé jaro. A je toho mnohem více než v sezóně,“ dodává průvodkyně Bojčuková.
„Už při úklidu si vymýšlím, co přichystáme na příští rok. Už teď plánujeme, nemůžeme to jen tak na půl roku zastavit. Lidé si většinou myslí, že tu v zimě neděláme nic, ale naopak musíme stihnout všechno, co se nestíhá přes léto. Je to ještě nepříjemnější v tom, že je na všechno zima,“ upozorňuje kastelán Bojčuk.
Hrad se ale letos ještě jednou otevře. Vybrané prostory budou přístupné při listopadovém jarmarku.
