České kuchařky uspěly v celosvětové soutěži kulinářských knih v Paříži

Škoda nevařit - knížka s prozaických názvem osmnáctiletého Martina Škody skončila ve světové soutěži nejlepších kulinářských knih z celého světa na třetím místě v kategorii prvotin. Do pařížské finálové části postoupily i další dvě české kuchařky. Soutěž, která se pořádá už od roku l995, potvrdila, že knížky a pořady o vaření a gastronomii zažívají obrovských rozmach.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kniha, ilustrační foto

kniha, ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

V kategorii první knižní počin si třetí místo z Paříže odváží Martin Škoda za svou originální hudební kuchařku Škoda nevařit. S oceněním je prý naprosto spokojený.

„Celá kuchařka vznikla loni. Hlavní důvod byl, že jsem si řekl, že když je nějaká šance něco udělat proto, aby se gastronomie zlepšila, tak začnu u sebe a pokusím se o to. Tak mě napadlo, že vydám kuchařku. Dopadlo to tak, že jsem tady na finále v Paříží, což je neuvěřitelný úspěch,“ říká úspěšný autor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na kulinářské soutěži v Paříži natáčel zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Světové klání Gourmand Awards, kde spolu soutěží nejlepší kuchařky celého světa, je vrcholnou akcí v tomto oboru. Zúčastnit se jí prý však může naprosto každý.

„Pošlete svoji knížku, tady v Paříži se jich sešlo přes 2 700, a buď vás vyberou mezi 171 nejlepších, anebo ne. Je to jednoduché,“ uvádí Roman Vaněk, předseda Pražského kulinářského institutu, jehož kuchařka Poklady české kuchyně se stala bestsellerem. V Paříži soutěžil s knihou o sushi a obsadil čtvrté místo.

Už jen postup do Paříže je ale velkým úspěchem. Soutěže se účastní 171 zemí a do závěrečného kola se dostane jen malý zlomek z tisíce přihlášených knih, které bojují v různých kategoriích - od světové kuchyně až po ilustrované a fotografické knihy o vaření.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme