Do Česka se dostal velmi populární nápoj. Tchajwanský bublinkový čaj
Chutných a osvěžujících nápojů jsou dnes ve světě stovky. K těm dlouhodobě nejoblíbenějším ale bezesporu patří čaj, ze kterého vychází i další populární drink, takzvaný "buble tea-bublinkový čaj".
Pochází sice z Tchaj-wanu, v posledních letech se ale hojně rozšířil i do Evropy a nyní se objevuje také u nás. Nejlepší je studený, ale vhod přijde, zejména v těchto zimních dnech, i teplý.
Barmanka plní shaker kostkami ledu, pak do nádoby, kterou známe spíše z přípravy alkoholických míchaných nápojů, nalévá černý čaj a nakonec vše vkládá do přístroje, který za ní udělá tu nejdůležitější práci.
Automatický mixér nahrazuje lidskou ruku a co je nejdůležitější, pohybuje se jen po určitý, dopředu naprogramovaný čas.
„Dvacet sekund, protože za tu dobu se nejefektivněji vytvoří ty bublinky, rozpustí se trochu ledu, ale zase ne moc, aby nebyl ten čaj příliš teplý,“ vysvětluje mladá žena připravující tradiční tchajwanskou pochoutku, čen-ču naj-čcha, perlový bublinkový čaj, který dnes pijí miliony lidí v různých částech světa. A přitom vlastně vznikl náhodou.
"Jednoho dne si jeden Tchajwanec řekl, že zkusí nalít čaj do koktejlového šejkru a výsledná chuť ho uchvátila. No a nějakou dobu poté zase vedoucí jedné čajovny v Tchaj-čchungu dostala nápad přidat tapioku, která byla velice oblíbená hlavně v centrální části a na jihu ostrova. V 80. letech minulého století tak vznikl bublinkový čaj, jak ho známe dnes", seznamuje s historií dnes 25. nejoblíbenějšího drinku na světě pan Vincent Huang.
"Čaji daly jméno bublinky, které vznikají právě při míchání. Kromě ledu tedy nesmí chybět čerstvé mléko, a to ve stejném množství jako čaj. A samozřejmě přidáváme i tapioka kuličky. Výsledkem je míchaný drink, který osvěží a zároveň i nasytí," pokračuje Vincent Huang.
Lákavé tapioka perly
Na bublinkovém čaji jsou určitě nejzvláštnější právě ony malé tmavé kuličky na dně, které jsou pro tento drink zároveň i nejtypičtější.
"Tapioka perly nebo želé kuličky jsou vyrobeny z maniokového škrobu. Nejprve jsou ale tvrdé, proto se musí asi třicet minut vařit a pak další půl hodiny nechat odstát v horké vodě než nabobtnají a zčernají," popisuje pan Huang. Další podrobnosti prý ale neprozradí, recept je totiž výrobním tajemstvím.
Pro zákazníka je však důležitý výsledek. Existuje také celá řada příchutí, dát si můžete třeba zázvorový s třtinovým cukrem, černý čaj z ječmene nebo rýžový jasmínový. Nápoje si pak lidé většinou kupují s sebou, takže kromě poháru dostanete i pořádně široké brčko.