Začátek nové výsledkové sezóny v USA přinesl zklamání

Na začátek výsledkové sezóny v USA přichází zklamání. Výrobce hliníku Alcoa, který tradičně hlásí svá čísla jako první z firem obchodovaných na amerických burzách, nenaplnil očekávání analytiků. Ti předpovídali zisk na úrovni 22 centů na akcii, konečný výsledek je ale o třetinu horší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Times Square v New Yorku

Times Square v New Yorku | Foto: Milan Kopp

Částečně i kvůli výsledkům Alcoy jsou globální akciové trhy dnes po ránu pod tlakem. Alcoa podle analytika makléřské společnosti Colosseum Petra Čermáka zklamala především svým ziskem. Náladu na globálních trzích ale podle něj ovlivňují i další faktory, například neschválení evropského záchranného fondu na Slovensku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výhledy nové výsledkové sezóny v USA okomentoval ve Světě o deváté analytik makléřské společnosti Colosseum Petr Čermák

„Co se týká nové výsledkové sezóny, kterou Alcoa začala, jsme opravdu svědky poklesu optimismu. Analytici v posledních týdnech upravovali své odhady zisku směrem dolů a je pravděpodobné, že očekávání nenaplní více společností než v předchozích čtvrtletích,“ konstatoval Čermák ve Světě o deváté.

Slabší výsledky je tak podle něj možné očekávat u některých komoditních firem, pro které může být Alcoa jistým barometrem.

Vedení Alcoy oznámilo, že slabší výsledek zapříčinil zejména propad poptávky po hliníku v Evropě. Petr Čermák potvrdil, že pro firmu to byl rozhodně důležitý faktor.

„Když se podíváme na ty výsledky, tak zisk zůstal hodně za očekáváním analytiků. Jisté obavy tento vývoj samozřejmě vzbuzuje v Evropě i ve Spojených státech, protože opravdu hrozí, že jak evropská ekonomika, tak Spojené státy opět sklouznou do recese. A to by bylo velmi nepříznivé nejen pro komoditní firmy, ale pro společnosti v USA obecně,“ poznamenal analytik Petr Ćermák ve Světě o deváté.

Roman Chlupatý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme