ČR si půjčila od EIB na pražský okruh

Česká republika si od Evropské investiční banky půjčila další peníze. Více než 6 miliard korun je určeno na stavbu části silničního okruhu kolem Prahy. Evropská investiční banka je ale připravená poskytnout České republice ještě další úvěry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Jak potvrzuje viceprezident EIB Ivan Pilip, kromě peněz pro kraje to může být zejména podpora stavby nových dálnic. "Je schváleno a rozhodnuto financování části obchvatu Prahy a financování dálnice D8 směrem na Berlín a německou hranici. Za pomoci peněz EIB se dokončuje také obchvat Plzně. I další projekty se zaměřují na dalniční síť: Vedeme jednání o financování části dálnice D47 v objemu několika miliard korun."

Na výstavbu silničního okruhu kolem Prahy poskytla Evropská investiční banka půjčku 200 milionů eur. Republika je začne splácet v příštích letech, připomíná mluvčí Ministerstva financí Marek Zeman. "Ke konci května letošního roku bylo z přímých úvěrů státu od Evropské investiční banky vyčerpáno zrhuba 13 a půl miliardy korun. Ovšem u žádného z těchto úvěrů nebylo zatím započato splácení."

Splácení začne v roce 2007 a je rozloženo do přibližně 20 let od první splátky.

Markéta Kaclová, Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme