Po vládních zásazích přibývá nezaměstnaných. Odbornice odpovídala, ve kterých oborech hledat volná místa

Koronavirová krize připravila řadu lidí o práci. O budoucnost se obávají zaměstnanci restaurací, hotelů a dalších provozů. Na jakou pomoc mají noví nezaměstnaní nárok, kam se můžou obrátit a ve kterých oborech bude o lidi největší zájem? Ve čtvrteční finanční poradně Radiožurnálu a iROZHLAS.cz odpovídala Lucie Trlifajové z Centra pro společenské otázky.

Finanční poradna Praha (Aktualizováno: 12:02 7. 5. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ústí nad Labem

Dostali jste se v souvislosti s koronavirovou krizí do úzkých a chcete poradit? Ptejte se. Ilustrační foto | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Další díly finanční poradny:
6. dubna 2020: Máme exekuce a dluhy, jak mám postupovat v době bez příjmů?
7. dubna 2020: Jak mohou drobní podnikatelé získat pomoc od státu?
8. dubna 2020: Jak si můžete přivydělat, pokud vaše firma přerušila výrobu?
9. dubna 2020: Na jakou pomoc mají nárok rodiče samoživitelé?
10. dubna 2020: Co potřebují senioři, kteří jsou nejohroženější skupinou?
14. dubna 2020: Nouzový stav zasáhl i studenty. Kde si můžou přivydělat?
15. dubna 2020: Jak zaplatit nájem v době nouzového stavu? Jak ho vybírat?
16. dubna 2020: Mají divadla či galerie nárok na pomoc v nouzovém stavu?
17.dubna 2020: Jak pomoci sociálně slabším lidem v hmotné nouzi?
4. května 2020: Na co mají v součanosti nárok samoživitelé?
5. května 2020: Jak mohou živnostníci zmírnit dopady koronavirové krize?
6. května 2020: Jak se vyznat ve vládních programech pro firmy?

Peníze hned na úřadě

Samoživitelé, senioři nebo všichni ti, kterým ze dne na den kvůli koronavirové krizi skončil pravidelný příjem například z brigád – právě to jsou skupiny obyvatel, které se v posledních týdnech dostávají do existenčních problémů. Na úřadech práce se v dubnu nově zaregistrovalo téměř 53 tisíc lidí a počet nezaměstnaných je nejvyšší od března 2018.

Pro nejzávažnější případy ministerstvo práce a sociálních věcí zjednodušilo žádost s názvem Mimořádná okamžitá pomoc. Tu může úředník vyplatit v podstatě ihned na úřadě, alespoň tak to před měsícem resort prezentoval. Jak se ale v posledních týdnech ukazuje, na dávku příliš lidí nedosáhlo. Kvůli opatřením vlády si o ni do konce dubna podle údajů resortu požádalo 1450 lidí, uspěl ale jen každý šestý – konkrétně 232 žadatelů.

Těmto lidem vyplatily úřady 2 miliony 44 tisíc korun. V průměru tak na jednoho žadatele připadlo něco přes osm tisíc korun. To jsou tedy případy, které prokázaly, že jim problémy způsobil covid-19. Při obecnějším pohledu vyplývá, že mimořádnou okamžitou pomoc během března a dubna stát vyplatil 3200 žadatelům, poslal jim celkem 11 milionů korun. Uspěla polovina žádostí.

Pro srovnání – loni to za stejné období bylo o 500 korun víc. Je potřeba zmínit, že příspěvek schvaluje úředník individuálně.

Tereza Beránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme