Microsoft kupuje od Nokie mobilní divizi, zaplatí přes 140 miliard korun

Za obchod roku označují odborníci dohodu, kterou uzavřel americký softwarový gigant Microsoft s někdejší jedničkou na trhu mobilních telefonů, Nokií. Američané koupí hlavní divizi mobilních telefonů finské firmy. Celkem za výrobní kapacity a patentová práva zaplatí v přepočtu 140 miliard korun. Obě firmy úzce spolupracují dva roky a o sloučení se spekulovalo už delší dobu. Prodej by se měl dokončit během příštího roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Microsoft se dohodl na převzetí mobilní divize Nokie

Microsoft se dohodl na převzetí mobilní divize Nokie | Zdroj: Reuters

„Musíme zrychlit, máme některé z nejlepších výrobků na trhu, ale potřebujeme spojit síly, abychom prorazili u zákazníků. Tato transakce nám přinese větší finanční zázemí a rozhled, na kterém můžeme stavět mnohem úspěšnější strategii firmy,“ řekl na tiskové konferenci generální ředitel Nokie Stephen Elop, který do finské firmy přišel před třemi lety právě z Microsoftu.

Microsoft za mobilní divizi Nokie zaplatí celkem téměř pět a půl miliardy eur. Většinu za výrobní kapacity a zbytek za patentová práva. V přepočtu je to zhruba 140 miliard korun. Pro srovnání je to o něco méně, než Microsoft zaplatil za společnost Skype.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč Nokia prodává svou hlavní divizi mobilních telefonů americkému Microsoftu, jsme v Hlavních zprávách rozebrali s Luďkem Vokáčem, specialistou na moderní komunikační technologie ze serveru Mobil.cz.

Podle odborníků akvizice úplně překvapivá není. Obě společnosti spolupracují už dva roky. Nokia je hlavní platformou pro operační systém Windows Phone. A už dlouho se o nějakém hlubším spojení na trhu spekuluje. Před létem dokonce obě firmy jednaly právě o prodeji, ale neúspěšně. Teď jednání dotáhly do konce a prodej jako takový by se měl dokončit během příštího roku.

Microsoftu se nedaří prorazit na trh s mobilními telefony. Zaostává za svým odvěkým rivalem, firmou Apple. A sjednocením softwaru i hardwaru pod jednu střechu by mu mělo pomoci v kvalitnějším vývoji nových produktů. Soustředit se chce na rozvíjející se trhy, třeba v Africe, kterým hodlá nabídnout levné chytré telefony.

„Microsoft svým způsobem trochu jako Nokia v jisté oblasti zaspal a teď se snaží dohnat svoji ztrátu na konkurenty. Je tradičně velmi silný na poli osobních počítačů, ale v moderních chytrých zařízeních, jako tablety a chytré telefony, se mu zatím příliš nedařilo. A tím, že získává Nokii, získává nad tímto segmentem plnu kontrolu,“ připomíná Luděk Vokáč, specialista na moderní komunikační technologie.

Nokia nezachytila včas úspěch chytrých telefonů

Nokii se v posledních letech nedařilo. Jako jedničku na trhu ji vystřídal Samsung, který lépe zvládl nástup chytrých telefonů. A finský gigant se tak postupně propadal. Internetový publicista Patrick Zandl tvrdí, že firma udělala chybu, když spoléhala na dobré vztahy s mobilními operátory a necílila na vývoj funkčního mobilního internetu.

„Firma začala zřetelně ztrácet někdy kolem roku 2005. Příliš se spolehla na dobré vztahy s mobilními operátory. Jenže ti ten trend příliš nechytli, nevšimli si, že internet je něco, co by lidé chtěli používat k mobilu, snažili se představovat vlastní vize mobilního internetu a do toho přišel v roce 2007 Steve Jobs z Applu a jeho iPhone a všechno se změnilo,“ konstatuje internetový publicista Patrick Zandl.

Teď Nokia zeštíhlí. Do Microsoftu přejde stávající generální ředitel Nokie Stephen Elop spolu s dalšími 32 tisíci zaměstnanci. A firma dál chce pokračovat ve vývoji nových technologií nebo pracovat na své mapové službě HERE, kterou si od ní bude nadále Microsoft kupovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prodeji mobilní divize Nokie Microsoftu jsme mluvili v Ranním interview Radiožurnálu s internetovým publicistou Patrikem Zandlem.

Nokii zbývá mapová divize, což je bývalá společnost NAVTEQ, kterou Nokia koupila v roce 2007 za 8 miliard dolarů. A pak je to část NSN, bývalá Nokia Siemens Networks neboli divize, která staví a projektuje mobilní telekomunikační sítě.

"Ta je ale pod značným tlakem asijské konkurence, zejména čínských firem, takže i tady bude pozice Nokie problematická. Ale snad to zvládne,“ dodává Zandl.

Akcie Nokie stouply o 47 procent

Na obchod okamžitě zareagovaly evropské burzy. Cena akcií finského výrobce po zveřejnění dohody stoupla o 47 procent. Objem obchodů v první minutě obchodování dosáhl 122 procent průměru za poslední 3 měsíce.

Akcie Microsoftu rostou o 2 procenta. Na reakci amerického trhu se vzhledem k časovému posunu ještě čeká.

Největší prodejci mobilních telefonů na světě v druhém čtvrtletí 2013 | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, Ondřej Bouda, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme