Na silniční dani musí skoro čtyři tisíce majitelů nákladních aut doplatit 50 milionů korun

Finanční správa doměřila skoro čtyřem tisícům majitelů nákladních aut silniční daň v celkové výši 50 milionů korun. Kontroloři správy zjistili, že většina z nich nezdanila své vozy vůbec.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamiony na dálnici (ilustrační foto)

Kamiony na dálnici (ilustrační foto) | Foto: Ondřej Jánoška | Zdroj: Český rozhlas

Vozy vážící nad tři a půl tuny jsou předmětem silniční daně vždycky, bez ohledu na to, jestli je jejich majitelé používají k podnikání.

„U některých došlo například k tomu, že svoje vozidlo prodali a nepřehlásili ho na nového majitele. Tím pádem dále figurovali v technickém průkazu jako provozovatelé vozidla. Dál tedy byli poplatníky. Možná, že si to sami ani neuvědomili, ale v registrech zůstali,“ popsala další důvody Petra Petlachová z Generálního finančního ředitelství.

Přehrát

00:00 / 00:00

O silniční dani mluvil ve vysílání Radiožurnálu odborník na daňovou problematiku Jakub Němec.

Majitelé nákladních aut by si měli předem zjistit, zda jejich auto je předmětem silniční daně.

„Určitě zemědělci by si měli zjistit, zda jsou jejich zemědělské stroje předmětem silniční daně. Je třeba si hlídat konkrétní situaci,“ radí odborník na daňovou problematiku Jakub Němec.

Podle něj není povědomost o placení silniční daně veřejnosti všeobecně známá.

„Ve své praxi jsem se s tímto problémem několikrát setkal. Zejména v případě podnikatele, který vozidlo neměl zahrnuto v podnikání, a nesloužilo mu k tomuto účelu, pouze ho vlastnil. Je tedy nutné si to hlídat,“ dodává Němec.

Michaela Vydrová, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme