O Český Telecom má zájem osm uchazečů

Celkem osm dopisů vyjadřujících zájem o privatizaci Českého Telecomu obdržela poradenská firma J.P. Morgan. Jména jednotlivých investorů ale mluvčí Fondu národního majetku Jana Víšková nesdělila s odvoláním na přání samotných firem. Vítěz tohoto tendru, kterého by ministertsvo financí mělo oznámit koncem března, má získat 51 procent akcií vlastněných státem a dalších 27 procent akcií od konsorcia TelSource, které z Telecomu odchází.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer

Už dříve ČRo 1 - Radiožurnálu potvrdil dobře informovaný zdroj, poradce privatizace Telecomu J.P. Morgan slíbil poskytnout bližší informace až po ukončení dnešního obchodování na Londýnské burze. Jiný nejmenovaný zdroj sdělil agentuře Reuters, že nabídky na koupi podílu v Telecomu podali mezi jinými také Deutsche Telekom a mobilní operátor Orange ze skupiny France Télécom. France Télécom v Paříži doplnil, že má zájem jen o mobilní dceřinou společnost Eurotel. Deutsche Telekom zprávu komentovat odmítl.

Stát na poslední chvíli rozšířil nabídku na kupce svého jednapadesátiprocentního prodílu i na finanční investory. Podle analytika společnosti Wood and Company Jana Slabého to bylo moudré rozhodnutí. "Protože ti největší evropští telekomunikační operátoři se v nynější době potýkají s výraznými finačními problémy, které vyplynuly z výběrových řízení na UMTS licence, které proběhly v loňském roce. To výrazně zatížilo tyto operátory a nyní nemají peněz nazbyt pro to, aby se mohly účastnit takových privatizací nebo koupí jako je Český Telecom."

Stát chce za prodej svých 51 procent akcií utržit zhruba 80 miliard korun. Po předložení předběžných indikativních nabídek bude následovat předání závazných nabídek a ministr financí by měl nového vlastníka Telecomu oznámit vládě do konce března. Premiér Miloš Zeman se ale netají tím, že chce prodej Českého Telecomu ponechat až na příští vládu.

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Pavla Dluhoschová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme