PPF kupuje většinový podíl v Telefónice ČR. Zaplatí za něj 64 miliard

Největší telekomunikační skupina v Česku Telefónica ČR mění majitele. Finanční skupina PPF kupuje od španělské společnosti Telefónica většinový podíl české divize, 66 procent, za téměř 64 miliardy korun. Akvizice zahrnuje rovněž sto procent v dceřiné společnosti Telefónica Slovakia. Transakci někteří komentátoři označují za ‘obchod roku‘.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefónica O2

Telefónica O2 | Foto: Tomáš Adamec

„Je to skutečně tak, španělská společnost Telefónica, vlastně doteď naše mateřská společnost, oznámila prodej necelých 66 procent ve skupině Telefónica ČR. Nový majitel za podíl zaplatil 2,5 miliardy eur,“ potvrdil Radiožurnálu mluvčí Télefoniky Hany Farghali. Zároveň vysvětlil, proč k transakci došlo:

„Společnost Telefónica se dlouhodobě soustředí především na trhy jižní a střední Ameriky a na významné evropské trhy. Došlo k velké akvizici například v Německu, kde Telefónica Deutschland koupila svého konkurenta E+. A společnost Telefónica tímto krokem pokračuje ve své strategii tvorby větší flexibility finančních toku a soustředění se na klíčové trhy,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Finanční skupina PPF koupí 65,9 procent v Telefónice Czech Republic za 63,6 miliardy korun. Téma jsme rozebrali s hlavním analytikem J&T banky Milanem Vaníčkem

Transakci bude supina PPF financovat jak z vlastního kapitálu, tak úvěrem syndikovaným na bankovním trhu pod vedením Société Générale. Její cena podle anayltiků není překvapením. „Je to částka, která se dala očekávat a v podstatě odpovídá tomu, kde aktuálně Telefónica je, nebo kde je aktuálně český telekomunikační trh. Určitě to není nic, co by mohlo nějak znepokojovat trhy,“ uvedl Milan Vaníček, hlavní analytik banky J&T.

Mluvčí skupiny PPF Radek Stavě upozornil, že dokončení obchodu je podmíněno souhlasem Evropské komise. „PPF nemůže komentovat žádné své plány ani záměry, dokud se nestane vlastníkem většinového podílu v Telefónice. Dokončení transakce očekáváme v průběhu několika měsíců a to po schválení Evropskou komisí,“ popsal.

PPF potom bude povinna učinit minoritním akcionářům nabídku na převzetí ve vztahu k jejich akciím.

Telefónica je největší telekomunikační skupina v Česku. Má kolem 5,1 milionu mobilních zákazníků a provozuje 1,4 milionu pevných linek.

Podle Vaníčka obchod pro klienty Telefóniky, případně i jiných operátorů nebude krátkodobě znamenat žádnou změnu. „Chvíli bude trvat, než se společnost sžije s novými vlastníky. Ale dlouhodobě bych očekával, že přinese více inovací do poskytovaných služeb a zřejmě portfolio by se mělo rozšířit i ostatní služby, které skupina PPF nabízí,“ vysvětlil.

Dodal také, že podle jeho mínění zásadní cenová ofenzíva zřejmě nenastane. „Protože by to zřejmě erodovalo s kupní cenou, kterou PPF za Telefóniku nabídlo. Ale službová ofenzíva, tam asi bude to hlavní gro změny vlastníka,“ doplnil analytik.

Konsolidovaný zisk a výnosy telekomunikační firmy Telefónica Czech Republic | Foto: ČTK

Tereza Janouškovcová Bartůňková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme