Zemřel vlivný americký jazzový saxofonista Wayne Shorter, bylo mu 89 let. Koncertoval i v Praze a Brně

Ve věku 89 let ve čtvrtek v Los Angeles zemřel americký saxofonista Wayne Shorter, jedna z nejvýznamnějších osobností moderního jazzu, jehož vývoj ovlivňoval od 50. let minulého století. Informoval o tom deník The New York Times, podle něhož úmrtí potvrdila Shorterova agentka Alisse Kingsleyová. Shorter zároveň patřil mezi nejobdivovanější jazzové skladatele.

Los Angeles Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký saxofonista Wayne Shorter

Americký saxofonista Wayne Shorter | Zdroj: Reuters

Shorter vyluzoval z tenorsaxofonu nezaměnitelně éterický, šibalský a intimní tón. Dalším jeho oblíbeným nástrojem byl sopránsaxofon.

V roce 1959 se Shorter stal členem hardbopové formace Jazz Messengers Arta Blakeyho, následně si ho do svého kvintetu pozval trumpetista Miles Davis. Obě tyto formace jsou dodnes považovány za jedny z nejlepších malých skupin v dějinách jazzu.

S rakousko-americkým klávesistou Joem Zawinulem a česko-americkým kontrabasistou a baskytaristou Miroslavem Vitoušem Shorter v roce 1971 založil jednu z nejznámějších jazzrockových skupin 70. a 80. let 20. století Weather Report.

Spolupracoval také s hvězdami populární a rockové hudby, jako například s písničkářkou Joni Mitchellovou nebo kytaristou Carlosem Santanou.

Wayne Shorter vydal mnoho alb také pod svým jménem. Mnohé jeho skladby, například Footprints nebo Speak No Evil, se staly jazzovými standardy.

V tomto století Shorter koncertoval se svým novým akustickým kvartetem, s nímž vystoupil v roce 2007 na festivalu Pražské jaro. Znovu pak v Praze vystoupil v roce 2010. V roce 2013 zavítal Shorter v rámci svého turné opět do Prahy a v dubnu 2016 tento několikanásobný držitel cen Grammy poprvé vystoupil v Brně.

Úmrtí amerického saxofonisty Wayne Shortera potvrdila jeho agentka Alisse Kingsleyová | Zdroj: Profimedia

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme