Hudebník Alice Cooper našel ve skříni zapomenutý Warholův obraz za miliony

Když někdo desítky let předvádí po světě rockovou show s hororovými prvky, nashromáždí se mu ve skříni roztodivné věci. Americký rocker Alice Cooper v ní objevil ztracený obrázek elektrického křesla. Pochází z dílny pop-artového umělce Andyho Warhola. Dílo, které může mít cenu několika milionů dolarů, nemohl najít už od 70. let.

Phoenix Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvák Alice Cooper během koncertu v Kanadě

Zpěvák Alice Cooper během koncertu v Kanadě | Foto: ceedub13 | Zdroj: Flickr

Jde o červenočerný obraz s názvem Little Electric Chair. Jak název napovídá, je na něm popravčí nástroj v potemnělé místnosti. Warhol ho vytvořil v 60. letech okopírováním fotky skutečného křesla z amerického tisku. Jak už to u Warholových obrazů bývá, obraz existuje v několika barevných provedeních a pochází z Warholovy série "Smrt a pohromy".

Cooper ho nalezl mezi dalšími rekvizitami, které použil na koncertech. Na jeho rockových show často nechybí figuríny mrtvol a nemrtvých, falešná krev, hadi a různé popravčí nástroje, jako třeba gilotina nebo elektrické křeslo. Cooper obraz s křeslem objevil díky svému manažerovi Shepu Gordonovi.

„Jednou u mě na večeři byla dealerka umění a říkala, jak drahé jsou teď obrazy Andyho Warhola. A já říkám, to je vtipné, protože Alice Cooper jednoho Warhola má. A tak jsem to říkal Aliceovi, on mi povídá, že ani neví, jestli ho ještě má. Že ho viděl naposledy v newyorském bytě, kde ho dostal. Tak jsme ho pár měsíců hledali mezi uloženými věcmi a nakonec jeden člověk našel neoznačený tubus. A ten obraz tam byl,“ řekl pro britské BBC Radio 5.

Podobná verze obrazu se v roce 2014 prodala v New Yorku za 10,5 milionu dolarů. Na tomto červenočerném křesle ale chybí Warholův podpis. Podle britského deníku Guardian by se tak zřejmě nevydražil za tolik. I když u podobných předmětů se cení i příběh s nimi spojený.

Alice Cooper a jeho tehdejší přítelkyně se s Warholem seznámili v 70. v New Yorku a Cooper s pop-artovým tvůrcem občas vyrážel na večírky. Cooperova přítelkyně Cindy Langová mu pak od Warhola koupila zmíněný obraz. Tehdy přišel na 2500 dolarů.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme