Ve vesmíru se bude zkoumat vliv stavu beztíže na zrání whisky
Skotská whisky se vydala do vesmíru. Na mezinárodní stanici bude zrát dva roky. Kosmonauti ji ale nesmí vypít. Jde totiž o součást experimentu.
Whisky pochází ze skotské palírny Ardbeg. Ve vesmíru se bude zkoumat, jak zraje v dubovém sudu. Na oběžnou dráhu ale nebyl dopraven celý sud, to by bylo moc drahé. Na experiment stačí jen vzorky whisky a dubového dřeva. Jde o molekuly, takzvané terpeny, které tvoří aromatickou složku whisky.
Půjde o to zjistit, jak se terpeny chovají v beztížném stavu. Zároveň s pokusem ve vesmíru provedou vědci totožný kontrolní na Zemi a pak porovnají výsledky. Bude se zjišťovat, zda gravitace má vliv na to, jak dřevěný sud předává chuť destilátu.
Gravitace má zásadní vliv na mnoho věcí. Podle gravitace se například řídí semínka rostlin pod zemí, jež poznají, kterým směrem vypustit kořeny a kam růst za světlem. Ve vesmíru například nehoří svíčky, respektive hoří jinak a méně, protože celý proces je závislý na gravitaci. Z pokusů také víme, že slitiny vytvořené ve vesmíru vypadají jinak a mají i trochu jiné vlastnosti, protože se kovy lépe promíchají a ten těžší neklesá ke dnu.
Na tomto výzkumu se ostatně podílí i Česká republika. Naši vědci dodávali tavicí pece už na sovětské vesmírné stanice.
A stejně jako má gravitace vliv i například na hustotu našich kostí, tak se aromatické molekuly mohou chovat trochu jinak, když je nic nikam netáhne. Vlastnosti terpenů pak mohou využít například zpracovatelé potravin nebo voňavek.