Změnu financování činohry v Ústí chystali radní už na podzim. Nikomu to ale neřekli

Činoherní studio v Ústí nad Labem od víkendu kvůli nejasnému financování nehraje. Město, které až doteď provoz divadla dotovalo, chce nově vypisovat na činohru v Ústí granty. V rozpočtu je na činohru 12 milionů korun, a tak se řada zastupitelů i vedení divadla domnívaly, že jsou právě pro Činoherní studio. Nevěděli prý, že radní chtějí částku rozdělit formou grantů pro obě ústecká divadla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Činoherní studio v Ústí nad Labem

Činoherní studio v Ústí nad Labem | Foto: oficiální Facebook Činoherního studia v Ústí nad Labem

Činoherní studio v Ústí nad Labem letos počítalo s 12milionovou dotací od města.

V rozpočtu ale tahle částka není určena přímo divadlu, ale pouze na činohru. Radní koncem minulého týdne vypsali grantovou soutěž, podle které Činoherní studio může získat nanejvýš osm milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Změnu financování činohry v Ústí nad Labem shrnuje Gabriela Hauptvogelová

Zastupitelé za ODS proto chtějí svolat mimořádné jednání zastupitelstva a shánějí pro to potřebný počet podpisů. O záměru radních rozdělit peníze formou grantů například nevěděl zastupitel za ODS František Nesvadba.

„Předně vůbec žádné signály neměl ředitel Činoherního divadla, ačkoliv předsedou správní rady je radní Eichler,“ uvedla František Nesvadba.

Radní odmítají, že by se snažili přivést divadlo ke krachu. To, že chtějí způsob dotování změnit, ale věděli už koncem listopadu a radní za ČSSD a předseda kulturní komise Josef Macík tehdy přislíbil, že na jednání zastupitelstva o rozpočtu vše upřesní. To ale neudělal.

„Pokud zastupitelé z ODS a jiní měli pochybnosti o tom, tak se mohli pana primátora na zastupitelstvu zeptat,“ dodává Macík.

O situaci má dnes odpoledne znovu jednat správní rada divadla s jeho ředitelem.

Činoherní studio Ústí nad Labem - Dekalog | Foto: Štěpán Jirák

Podporu dnes vyjádřili celému Činohernímu studiu i jejich brněnští kolegové, kteří také pocítili škrty, které brněnský magistrát považoval za úsporné. Situaci považují divadelníci za nedůstojnou.

Kdyby muselo dojít k definitivnímu uzavření ústecké scény, považovali by to brněnští divadelníci za velkou škodu, neboť podle nich je místo studia nezastupitelné na české divadelní scéně. Největší devízou Činoherního studia je podle nich aktuální společenský přesah a vysoce kvalitní úroveň.

Činoherní studio v pátek odehrálo zatím poslední představení, protože nemá peníze na další provoz.

Gabriela Hauptvogelová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme