Lihovarníkům vadí návrhy na plošné sledování továren, kvůli nákladům a ztrátě soukromí

Výrobci lihovin se nechtějí smířit s požadavkem celníků na nové kamerové systémy. Ty by měly sledovat jak lepení kolků, tak i skladové a provozní prostory firem. Kromě vysokých nákladů na provoz a skladování dat se firmy obávají ztráty soukromí pracovníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamery (ilustr. foto)

Kamery (ilustr. foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle Jiřího Koňaříka, výrobního ředitele vizovické likérky Rudolf Jelínek, je kamera u kolkovacího zařízení samozřejmostí. Firma musela přistoupit i k dalším opatřením:

„Dostaneme registrační číslo a bude schválená registrace. S registrací souvisí prokazování bezúhonnosti, spolehlivosti, budeme muset být vybaveni sledovacím zařízením v místech, kde bude probíhat značení lihu. My si také budeme muset nově požádat o koncesi, protože rozšiřuje o prodej. My také prodáváme, takže i výrobci budou muset tuto koncesi mít.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O sledování likérek natáčel redaktor Roman Verner

Teď by měly přibýt i kamery v daňových skladech a provozních prostorách. Proti tomu se postavila Unie výrobců a dovozců lihovin. Výkonný ředitel Jaroslav Burkart upozorňuje, že půjde o velmi nákladnou záležitost:

„Je tam problém, že to mají být zoomovací kamery, aby měly i noční vidění. Kamery by měly snímkovat pořád a to znamená nárok na zálohovací zařízení. Odhady jednotlivých společností jsou až do terrabytů. Jsou to velká zálohovací zařízení, která potřebují klimatizaci, jsou tam velké nároky na konektivitu. Malé podniky, kteří mají přístup na internet přes ISDN linky, v momentě, kdy se tam přihlásí celní správa, nebudou mít žádný přístup.“

Nivnické likérce Linea kromě nákladů na pořízení systému vadí i rozsah sledovaných prostor a zásah do soukromí zaměstnanců.

„Je to už blízko románu George Orwella. Je to velmi kontroverzní záležitost a dostáváme se do pozic, kdy budou hlídáni lidé. Doufejme, že požadavek bude redukován,“ přeje si generální ředitel nivnické likérky Gabriel Slanicay.

Celník ve skladu?

Podle Burkarta z lihovarnické unie by mohl být řešením přímý dohled zaměstnanců celní správy:

„Co daňový sklad, to celník. To znamená dohled celního orgánu přímo na místě, který se může přesvědčit o tom, jestli jsou nalepené správné kolky. Je jednodušší udělat jedno zálohovací zařízení pro celou Českou republiku, kde by se všechno archivovalo než u každého jednotlivě zvlášť, což znamená mnohem větší peníze, které by se tahaly z výrobců a dovozců lihovin.

Zástupci asociace se proto ještě v příštím týdnu sejdou na jednání s Generálním ředitelstvím cel, aby přednesli námitky svých členů. Pokusí se nalézt kompromis, který by vyloučil opakování metanolové kauzy a zároveň co nejméně komplikoval výrobu.

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme