‚Potřebujeme 23 metráků tvarohu.‘ V Bořicích chystají tisíce koláčů na Chodské slavnosti

Sedm až osm tisíc koláčů napečou pekařky v Bořicích na Domažlicku na tradiční Chodské slavnosti. Péct začaly ve čtvrtek ráno a skončily v sobotu v poledne. „Musíme stále vyhledávat dodavatele, aby měli kvalitní suroviny. Máme třeba letos problémy s dodávkami tvarohu. Potřebujeme 23 metráků tvarohu, a aby byl v dobré kvalitě, je to docela problém,“ říká majitelka pekárny Marie Vondrovicová.

Fotogalerie Plzeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve dne i v noci teď pečou pekařky v Bořicích koláče. Připravují je na Chodské slavnosti, které začaly v Domažlicích. Na jedné směně je kolem 25 pekařek a pekařů a každý z nich má svůj úkol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kolik spotřebuje bořická pekárna tvarohu? Poslechněte si

Koláč se vyválí, vymačká, natřou se obrubky a pak se naplní tvarohem. Potom přijde na řadu zdobení – merhování. Základní vzor je z povidel a mákem se vzor doplňuje.

Nejčastěji se tvoří srdíčka, kytičky, třeba i ptáčci. Vzory jsou podobné vzorům na chodském kroji. Koláč se peče na 225 stupňů 17 minut a recept se za celá dlouhá léta nezměnil.

„Musíme stále vyhledávat dodavatele, aby měli kvalitní suroviny. Máme třeba letos problémy s dodávkami tvarohu. Potřebujeme 23 metráků tvarohu, a aby byl v dobré kvalitě, je to docela problém,“ říká majitelka pekárny Marie Vondrovicová s tím, že se na Chodských slavnostech prodá sedm až osm tisíc bořických koláčů.

Julie Suchá, iko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme