Vyhlášky proti hazardu zatím ve Vrchlabí ani Nové Pace nezabírají. Herny mají stále licence

Ve Vrchlabí a v Nové Pace se nedaří bojovat s hazardem. Výherní automaty jsou v obou městech od začátku roku zakázané nebo omezené vyhláškou. Provozovatelé heren ji ale nerespektují, protože stále mají povolení na provoz od ministerstva financí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herna v Chomutově

Herna v Chomutově | Foto: Jan Beneš

Obyvatelé Nové Paky si zvolili zákaz hazardu na území města ve veřejné anketě. Ve Vrchlabí zastupitelstvo omezilo počet heren a zavedlo přísnější pravidla pro jejich sledování - herny tam musí být oddělené od restaurací a řádně označené.

V obou městech upravuje hazard vyhláška s platností od 1. ledna 2014. Přesto i třetí měsíc po jejím zavedení v restauracích a hernách automaty stále jsou. Výherní terminály totiž fungují na základě licencí od ministerstva financí, které je zatím nestihlo odebrat. Města proto ministerstvo urgují.

„Jak ve Vrchlabí, tak v Nové Pace již byla zahájena správní řízení. Když se provozovatel proti rozhodnutí odvolá, což se stává téměř ve 100 procentech případů, následuje rozkladové řízení,“ říká mluvčí ministerstva financí Marek Zeman a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Na zatím neúspěšný boj měst proti hazrardu se zaměřila redaktorka Hana Novotná

„Správní řízení ale bývá obstrukční. To znamená, že provozovatel jako účastník řízení využívá všech možností a zákonných práv k tomu, aby oddálil vydání rozhodnutí.“

V Nové Pace jsou připraveni i na tuto možnost. „Pokud to nezačne běžet rychleji, tak přijmeme vyhlášku, ve které zakážeme provoz hostinských zařízení, která mají automaty.“

„Takže sice ta herna tam jakoby bude, ale bude mít omezený provoz jako hostinské zařízení, třeba jenom na 6-8 hodin denně,“ popisuje starosta za Sportovce za Novou Paku Rudolf Cogan.

Omezení hazardu má podle vedení měst sloužit k tomu, aby lidé investovali své peníze efektivněji, nedostávali se do závislosti a vyhnuli se případným dluhům až bankrotu celých rodin.

Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme