Hrad ve Velharticích zahájil sezonu. Letošní novinku ale představí až v květnu

Zahájení letošní návštěvnické sezony se ve Velharticích vydařilo. Hrad poprvé otevřel v sobotu a přišlo si ho prohlédnout přes šedesát lidí. To je podle správců hradu na duben docela slušný počet a ani to prý nečekali. I když jen pro srovnání, během letních prázdnin sem běžně zavítá až šest stovek lidí denně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Velhartice

Hrad Velhartice | Foto: Národní památkový ústav Plzeň

„Dobrý den, já vás vítám na státním hradě ve Velharticích.“ Průvodkyně Kristýna Klímová zahajuje jednu z prvních prohlídek letošní sezony.

Návštěvníci památky mají k dispozici dva okruhy, hrad a zámek a kromě historických dat se dozvídají i informace o životě šlechty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co připravil hrad ve Velharticích na Klatovsku pro letošní sezonu, zjišťovala redaktorka Jitka Englová

Kromě tradičních prohlídek pro návštěvníky Velhartice připravují i nějaké novinky. „Asi nejnovější věc bude výstava v pivovaru, která se věnuje pašeráctví a podloudnictví na Šumavě. Měla by být otevřená někdy začátkem května,“ přibližuje Anděla Mejstříková ze správy hradu.

Návštěvníci se ale podle ní mohou těšit i na další akce. „Určitě se vrátíme k takové tradiční a osvědčené akci Štít stříbrného lva, kde vlastně bude ten středověk takový velmi naživo, autentický,“ naznačuje.

„Návštěvníci můžou vidět zařízení stanového ležení, výrobu různého náčiní, obydlení hradu středověkou šlechtou, je to z doby Jana Lucemburského. Budou tam ranhojiči a různá jiná řemesla,“ upřesňuje.

Hned první den navštívilo Velhartice přes 60 návštěvníků. „Přijeli jsme z Nebílovského Borku, protože jsme chtěli navštívit nějaký zámek nebo hrad. Jsme velmi spokojeni s prohlídkou, moc se nám tady líbilo,“ pochvaloval si jeden z prvních turistů.

Hrad je v dubnu přístupný o víkendech vždy mezi desátou až šestnáctou hodinou.

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme