Francouzští farmáři většinou nedají na EU dopustit, navzdory různým normám

Evropskou unii vnímají pozitivně zejména Francouzi žijící na venkově. Pomáhá jejich zemědělství hlavně v oblastech, kde nejsou přírodní podmínky úplně ideální. Řada farem, především ve střední Francii, na evropské fondy spoléhá. Bez této pomoci se totiž často neobejdou. Dotace pomohly rozšířit také jednu z farem v regionu Auvergne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodinná farma Jiřetice na Benešovsku

Rodinná farma Jiřetice na Benešovsku | Foto: Karel Chlumec

Farma Bellonte u městečka Saint Nectaire v Auvergne není zajímavá pouze tím, že tam prodávají čerstvé mléko a několik druhů sýrů, ale i proto, že tamní majitelé pořádají prohlídky. Často pro školní skupiny.

Aby děti viděly pravý nefalšovaný kravín a trochu se seznámily s životem na venkově. A také s tím, jak vypadá a chutná čerstvé mléko od krav, kterých tam mají několik desítek, či jak se vyrábí sýr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Francii jsou na finanční podpoře od EU závislí zejména zemědělci. Není tedy divu, že právě farmáři nedají na Brusel dopustit. Na farmě Bellonte v Auvergne natáčel zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Farma vznikla už v polovině sedmnáctého století. „Moje rodina tady měla hotel v Saint Nectaire. Studovala jsem v Paříži, blízko Versailles, ale chtělo se mi zpět na venkov. Tady se mi líbí,“ říká Elisabeth Crosetová, která farmu vede.

Dnes tam pracuje už osmá generace Crosetových. Dříve jakž takž přežívali, později mohli díky fondům z Evropské Unie usedlost rozšířit, nakoupit další krávy a začít vyrábět sýr určený pro místní trhy. Ale hlavně umožňují klientům kupovat si sýr i mléko přímo na farmě.

„Za deset let se v zemědělství hodně věcí změnilo, možná i kvůli nemoci šílených krav. Lidé se více zajímají o to, čím krávy krmíme, jestli se pasou venku, kolik měsíců v roce,“ popisuje Elisabeth Crosetová.

„Hodně produktů se nyní prodává přímo na farmách, mnozí hledají spíše menší farmy. Mám pocit, že se lidé stále více zajímají o původ potravin, které konzumují. Proto jsme se rozhodli pořádat prohlídky naší farmy a vysvětlovat jak třeba děláme z čerstvého mléka sýry,“ vysvětluje

Díky eurofondům můžeme opravovat a rozšiřovat

Někteří návštěvníci farmy, kteří si doma řadu produktů také pěstují, si trochu stěžují na přísné evropské normy zejména v zemědělství. Komplikuje to prý prodej na trzích, kde jsou kontroly stále častější. A Evropa prý už nepomáhá tak jako dříve.

„Evropské fondy už téměř neexistují, prostředků je stále méně a jsou nejčastěji používány třeba na ubytování v turistických oblastech. I tady v Auvergne jsou třeba vesnice renovovány právě díky evropským fondům,“ říká návštěvník z Clermont Ferrand.

Na farmě Bellonte na Evropskou Unii nedají dopustit. „V Auvernge máme hodně evropských subvencí, protože jsme téměř v horách a pro zemědělství jsou tu dost nevýhodné podmínky. Na straně druhé hodně produktů prodáváme přímo a nejsme na subvencích z EU úplně závislí. Ale díky ní můžeme opravit budovy a investovat do rozšíření kravína. Je to velká pomoc, jsme za ní opravdu rádi,“ dodává Elizabeth.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme