Češi rádi přispívají na záchranu památek. Stát chce jejich mecenášství lépe využít

Veřejné sbírky pomáhají v Česku stále častěji zachránit chátrající památky. Jen v roce 2011 se v nich vybralo deset milionů korun, předloni už to byl dvojnásobek. Využít fenomén mecenášství výhledově plánuje i ministerstvo kultury. Příklady nejpovedenějších sbírek ocenila odborná porota na dnešní konferenci v rámci soutěže Máme vybráno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zřícenina kostelu Svatobor

Zřícenina kostelu Svatobor | Foto: Pavel Halla

Soutěž o finančně nejúspěšnější nebo nejlépe propagovanou sbírku pořádá Institut pro památky a kulturu. Představuje v ní dobré a netypické nápady na záchranu pamětihodností.

„Je zaměřená obecně na financování památek zejména z České republiky, ale i ze zahraničí, třeba ze Slovenska, které mohou inspirovat, jak lze památky financovat z jiných zdrojů než z dotací," vysvětluje ředitel institutu Aleš Kozák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Jansová a Vladimír Křivka

Právě jeho tým začal mapovat osudy všech veřejných sbírek v Česku. A z celkových čísel zjistil, že ochota lidí přispívat na záchranu památek roste.

„Lidé nejvíce přispívají na církevní památky. Nejsou to jen kostely, jsou to kaple, zvonice, které lidé financují z prostředků veřejných sbírek."

Loni se tak například díky sbírkám podařilo vybrat statisíce korun na opravu historicky cenné střechy kostela sv. Martina v Buchlovicích.

Dobrovolníci také umožnili vznik sochy Tomáše Garrigua Masaryka v Mostě nebo záchranu kultovní kamenné mohyly Ivančena v Beskydech.

skautská mohyla Ivančena v Beskydech | Foto: Vanda Králová

Právě mohyla na paměť padlým obětem z řad skautů letos bodovala ve sbírce Máme vybráno hned dvakrát.

„Získali první cenu v kategorii nejlépe prezentovaná sbírka,“ říká ředitel pořádajícího Institutu pro památky a kulturu Aleš Kozák.

Skauti vyhráli i v kategorii cena veřejnosti, za což na jejich sbírku poputuje i stotisícová prémie.

„Tato sbírka získala přes 2 tisíce hlasů, celkem hlasovalo asi 11 tisíc lidí,“ dodává Kozák.

V kategorii Finanční sbírka za rok 2013 vyhrála Římskokatolická farnost Buchlovice. Tam se pomocí darů podařilo opravit historicky cennou střechu kostela sv. Martina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstkyně ministra kultury Anna Matoušková byla hostem Ranního interview Radiožurnálu

V roce 2011 se díky veřejným sbírkám vybralo deset milionů korun, předloni už to byl dvojnásobek.

Fenomén mecenášství by do budoucna rádo využilo i ministerstvo kultury, které nad soutěží převzalo záštitu.

„Větší participace veřejnosti na financování záchrany a obnovy památek je velkým tématem. Stojíme na začátku hledání systémovějšího přístupu k tomuto fenoménu," říká náměstkyně ministra kultury Anna Matoušková.

Lenka Jansová, Vladimír Křivka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme