Rallye fandím, ale raději bych ho viděl na okruzích, tvrdí otec jezdce Jana Kopeckého

Jan Kopecký s navigátorem Pavlem Dreslerem ovládli 41. ročník Rally Bohemia s víc než půlminutovým náskokem. Reprezentant továrního týmu Škoda Motorsport velmi úzce spolupracuje se svým otcem Josefem. Pro něj byly prioritou závody na okruzích a do vrchu. Rallye nikdy v životě nejel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jezdec ralley Jan Kopecký

Jezdec ralley Jan Kopecký | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Jan Kopecký také původně jezdil na okruzích. Zlákal ho ale svět rallye. Rozhodl se sám a je rád, že tatínka má neustále po ruce.

„Táta s námi jezdí na všechny závody, je šéftechnikem od vozu, takže komunikuje s inženýrem auta a sbírá od něj data, co se bude s vozem dělat. Také kontroluje mechaniky, jestli všechno dělají správně,“ zdůrazňuje mladší z rodu Kopeckých. Otec prý neopomene jediný detail.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak může v automobilovém sportu fungovat spolupráce otce se synem zjišťoval Pavel Petr

„Na tohle je pes, nezanedbá vůbec nic. Pozná, když se necítím, pak za mnou přijde a bavíme se, co se přihodilo. Vždycky se mi snaží pomoct, jeho rad si velice vážím i v dnešní době. Dokáže uklidnit i poradit,“ dodává.

Ve dvaatřiceti letech už prý nepotřebuje jezdecké rady. Na Rally Bohemia to potvrdil. Čistou jízdou obhájil loňské prvenství.

„Už ode mě nevyžaduje nic kolem jezdeckého stylu. Konzultujeme spolu spíše třeba dolaďování auta,“ zapojil se do rozhovoru Josef Kopecký, bývalý okruhový jezdec a také například mistr Evropy v závodech do vrchu.

O tom, že by jeho syn mohl jezdit právě rallye vůbec nepřemýšlel. „Tenhle sport se mi vždy jevil jako drahý a nebezpečný. Netvrdím, že tomu nefandím, rallye fandím, ale raději bych ho viděl na okruzích,“ má jasno Josef Kopecký.

Josef Kopecký je svému synovi po ruce na všech závodech | Foto: Pavel Petr

Z předchozích slov je víc než patrné, že se o svého potomka bojí. Nejen o něho. Jezdí společně s navigátorem Pavlem Dreslerem.

„Bojím se o oba kluky, je to jedna posádka. Za spolujezdce je zodpovědný jezdec, který si trať diktuje. Spolujezdec mu to pak obráceně diktuje zpátky. Honza říká, že spolujezdec se musí do rytmu přesně trefovat. Musí to vycítit. Nedovedu si to představit,“ tvrdí Josef Kopecký.

Rally Bohemia ovládli Kopecký s Dreslerem. Pecha zastavil patník

Číst článek

V průběhu jednotlivých soutěží má své místo v servisu. Pokud ho sledujete před závodem a následně v jeho průběhu, zjistíte diametrální rozdíl. Jakmile rallye odstartuje, nervozita v jeho případě nabývá vrcholu.

„Snažím se najít si práci, která mě zaujme natolik, že nejsem myšlenkami s Honzou. Je to pro mě jednodušší a uvolněnější, než když jsem sám a vím, že teď odstartoval a zhruba za sedm minut má být v cíli,“ říká.

K rodinné konverzaci o rallye patří i hádky

Přesto Josef Kopecký svého syna nikdy nepřemlouval, aby se například vrátil na okruhy nebo u nich dokonce zůstal.

„Mě táta také maximálně podporoval a nesnažil se mě ukecat. Sice mi řekl, že k tomu má výhrady a důvody, ale nesnažil se mě vyvracet, abych z toho vycouval a šel jezdit něco jiného. Když jsem začal jezdit závody do vrchu, tak mi řekl, že kvůli handicapu s očima na to nebudu mít. Opak byl pravdou,“ vzpomíná Josef Kopecký.

Vzájemná komunikace probíhá ve většině případů v klidu. Ovšem i hádky do rodinné konverzace na téma rally patří. „Zdravá hádka je jedině na místě, ale nesmí to být samozřejmě neustále,“ uzavřel Jan Kopecký.

Posádka Jan Kopecký - Pavel Dresler jezdí s vozem Fabia S 2000 | Foto: Pavel Petr

Pavel Petr, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme