Americký Kongres má zákaz upravovat Wikipedii. Kvůli vtipálkům z vlastních řad

Bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld je ještěrem z vesmíru a za vraždou prezidenta Kennedyho stojí Fidel Castro. I taková smyšlená tvrzení se objevila na internetové Wikipedii. Jejím správcům teď došla s vtipálky trpělivost a vyrazili proti nim do boje. Zákaz jakkoli měnit údaje v online encyklopedii dostal překvapivě i americký Kongres.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budova Kongresu ve Washingtonu

budova Kongresu ve Washingtonu | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Důvodem je zákazu je to, že onen vtipálek či vtipálci, pokud jich bylo víc, měnili údaje na Wikipedii přímo z kongresových počítačů.

Zákaz jakkoliv editovat stránky internetové encyklopedie, do které jinak může vnášet údaje kdokoliv, dostala celá Sněmovna reprezentantů. Opatření platí od čtvrtka na deset dnů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americký Kongres má zákaz upravovat Wikipedii. Důvody objasnila zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Není to přitom poprvé. Správci Wikipedie IP adresy počítačů Sněmovny reprezentantů zablokovali už v minulosti, a to právě kvůli úpravám, které Wikipedie označuje za čirý vandalismus. Varování na adresu Kongresu se objevilo dokonce už v roce 2012.

Více a někdy i méně vtipné úpravy vyšly najevo díky twitterovému účtu Congress Edit, který informuje o všech změnách prováděných z adres patřících americké vládě.

Lidé se tak mohli dozvědět, že bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld je vetřeleckým ještěrem z vesmíru, který pojídá mexické děti. Stránka věnovaná konspiračním teoriím o přistání na Měsíci pro změnu uváděla, že jsou dílem režimu Fidela Castra, jinde se zase objevilo, že kubánský režim má na svědomí vraždu prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho.

Kongres odmítl, že by za žerty stáli zákonodárci

Úprava, která Wikipedii přiměla k celé akci proti Sněmovně reprezentantů, se týkala zpravodajského serveru Mediate, jenž v minulosti na výstřelky vandalů ze sněmovních počítačů upozornil.

Někteří zaměstnanci sněmovny se ohradili proti tomu, aby za vtípky jednotlivce či malé skupinky byli trestáni všichni. Argumentují tím, že na Wikipedii třeba opravují gramatické chyby a teď o tuto šanci přijdou. Zaznělo také okamžité odmítnutí, že by žerty tropil přímo někdo z kongresmanů.

Zakladatel Wikipedie Jimmy Wales je přesvědčený, že Kongres by si měl dát větší pozor hlavně na IT zaměstnance. Incident ho prý nepřekvapuje, vandalismu na stránkách encyklopedie se prý vždy objevoval a objevovat bude. Wikipedie má kvůli tomu armádu dobrovolníků, kteří úpravy kontrolují, nepravdivé údaje odstraňují a pachatele mohou potrestat právě zákazem úprav.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme