Pistorius si podle žalobce u soudu protiřečil, jeho verze není důvěryhodná

Jihoafrického atleta Oscara Pistoriuse čekají poslední dva dny procesu, ve kterém je obviněný z vraždy své přítelkyně Reevy Steenkampové. Před soudem v Pretorii už několik hodin čte svou závěrečnou řeč státní žalobce, který za údajnou vraždu požaduje 25letý trest.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oscar Pistorius před soudem v Pretorii

Oscar Pistorius před soudem v Pretorii | Zdroj: Reuters

Prokurátor Gerry Nel se v závěrečné řeči snaží zpochybnit výpovědi hlavního svědka obhajoby, tedy samotného obžalovaného Oscara Pistoriuse. Vše se točí kolem inkriminovaného momentu, kdy Pistorius loni na svatého Valentýna zastřelil na záchodě svého domu Reevu Steenkampovou.

"Když o tom, jak sám říká, přemýšlel, pak to není náhlá reakce na nějaké leknutí, ale úmyslný čin,“ zpochybňoval prokurátor jednu část svědectví obžalovaného Pistoriuse. Pak ale šel ještě dál:

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud s Oscarem Pistoriusem sleduje Zdeněk Novák ze zahraniční redakce

"To už máme tři verze od samotného obžalovaného. Nejdřív říkal, že střílel úmyslně. Pak, že ve strachu odjistil zbraň a vystřelil náhle, když ho vylekaly zvuky. A nakonec, tvrdí, že než zjistil, co se děje, čtyřikrát vystřelil."

Nel se tak snaží dokázat, že Pistorius úmyslně měnil své svědectví, aby si získal sympatie soudkyně. Žalobce se snaží soudkyni přesvědčit, že obhajoba jako taková nedává smysl, a to jak její jednotlivé pasáže, tak i jako celek.

Zítra závěrečnou řeč přednese obhajoba. Předpokládá se, že i ona bude zpochybňovat svědky druhé strany a bude chtít naopak dokázat, že Pistorius střílel v přesvědčení, že na záchodě jeho domu jsou lupiči, a ne jeho přítelkyně.

Datum vynesení rozsudku zatím známé není. Dá se ale očekávat, že soudkyně konečný verdikt oznámí asi za dva týdny.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme