Nemocnice na Vysočině letos evidují už čtyři otravy houbami

Do lesů na Vysočině se začali vydávat houbaři ve velkém. Série deštivých dnů popohnala růst hřibovitých hub, babek nebo bedel, které končí na rozpáleném oleji na pánvi jako součást vajíček, polévek nebo omáček. Houbaření na Vysočině však skončilo už čtyřmi otravami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Houbařská sezóna na Vysočině

Houbařská sezóna na Vysočině | Foto: Dominika Bártová

„V lesích kolem Domanínského rybníka nedaleko Bystřice nad Pernštejnem rostou lišky, babky, holubinky, klouzci, hřiby kováři, hřiby smrkový a suchohřiby,“ popisuje obsah svého košíku mladý houbař Kuba.

S houbařením jsou spojená ale i rizika otravy. S tím má zkušenost 68 letá houbařka, která tvrdila, že snědla bedly. Nakonec byla hospitalizovaná v Pelhřimovské nemocnici s podezřením na otravu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hana Mikulincová na procházce kolem Domanínského rybníka nedaleko Bystřice nad Pernštejnem

K dalšímu případu došlo v polovině července na Třebíčsku a na jaře ošetřovali lékaři jihlavské nemocnice matku s dcerou s podezřením na otravu. Všichni pacienti nakonec opustili zdravotnická zařízení po několika dnech.

Poslední případ se stal minulý víkend na Pelhřimovsku.


View Larger Map

Hana Mikulincová, Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme