Kozí dvorek v Olešence získává cenu pro nejekologičtějšího zemědělce
Farmáři Dvorských z Olešenky nedaleko Přibyslavi si dnes jako dvacátí převezmou putovní Bartákův hrnec. Jde do prestižní cenu nejlepšího ekozemědělce, jejímž smyslem je propagace biopotravin a šetrného zemědělství.
Dvorští chovají na Kozím dvorku v Olešence na Vysočině na rozsáhlých pastvinách a v zimě v teplé stáji ovce a kozy. Z čerstvého kozího mléka si potom zákazníci zejména přímo na jejich dvoře kupují sýry, tvaroh nebo jogurty v biokvalitě.
„Pro nás je nejcennější to, že si lidé chodí k nám kupovat. A z těch zákazníků se stávají přátelé,“ říká pan Dvorský.
Mottem manželů Jana a Ivy Dvorských a také syna Vítka a snachy Věry je spojení s přírodou, respektování zvířat, krajiny a životního prostředí. Na jejich farmě je to vidět. Zvířata – ovce a kozy – jsou v naprosté pohodě.
„Chováme českou hnědou krátkosrstou kozu a máme v současné době 61 koz starších 12 měsíců, které dojíme. Máme také asi 26 odstavených koziček z ledna a února, které budeme na podzim připouštět. Pak je tady ještě asi 50 kůzlat narozených v březnu a dubnu, které jsou určené na prodej,“ vypočítává své stádo Jan Dvorský a pokračuje:
„Pokud jde o ovce, chováme anglické plemeno suffolk. Je to masné plemeno. Těch máme asi 20 bahnic, 2 plemenné berany a pokoušíme se produkovat plemenné berany a plemenné jehnice.“
Od zvířat je kousek k pochoutkám, tedy do sýrárny. To je království snachy Věry Dvorské.
„Zůstáváme u našich tradičních receptur. Používáme kvalitní kultury, které se přidávají při výrobě sýrů do mléka. Nejvíce vyrábím čerstvých sýrů. Mají takovou dobrou tvarohovou chuť, která zaujme skoro každého,“ říká o své práci Věra Dvorská.
Většinu pochoutek prodávají Dvorští přímo ze dvora nebo na farmářských trzích.
Zvětšit mapu