Kozí dvorek v Olešence získává cenu pro nejekologičtějšího zemědělce

Farmáři Dvorských z Olešenky nedaleko Přibyslavi si dnes jako dvacátí převezmou putovní Bartákův hrnec. Jde do prestižní cenu nejlepšího ekozemědělce, jejímž smyslem je propagace biopotravin a šetrného zemědělství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koza

Koza | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Dvorští chovají na Kozím dvorku v Olešence na Vysočině na rozsáhlých pastvinách a v zimě v teplé stáji ovce a kozy. Z čerstvého kozího mléka si potom zákazníci zejména přímo na jejich dvoře kupují sýry, tvaroh nebo jogurty v biokvalitě.

„Pro nás je nejcennější to, že si lidé chodí k nám kupovat. A z těch zákazníků se stávají přátelé,“ říká pan Dvorský.

Mottem manželů Jana a Ivy Dvorských a také syna Vítka a snachy Věry je spojení s přírodou, respektování zvířat, krajiny a životního prostředí. Na jejich farmě je to vidět. Zvířata – ovce a kozy – jsou v naprosté pohodě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na farmu Kozí dvorek v Olešence se vypravila reportérka ČRo Hana Mikulincová

„Chováme českou hnědou krátkosrstou kozu a máme v současné době 61 koz starších 12 měsíců, které dojíme. Máme také asi 26 odstavených koziček z ledna a února, které budeme na podzim připouštět. Pak je tady ještě asi 50 kůzlat narozených v březnu a dubnu, které jsou určené na prodej,“ vypočítává své stádo Jan Dvorský a pokračuje:

„Pokud jde o ovce, chováme anglické plemeno suffolk. Je to masné plemeno. Těch máme asi 20 bahnic, 2 plemenné berany a pokoušíme se produkovat plemenné berany a plemenné jehnice.“

Od zvířat je kousek k pochoutkám, tedy do sýrárny. To je království snachy Věry Dvorské.

„Zůstáváme u našich tradičních receptur. Používáme kvalitní kultury, které se přidávají při výrobě sýrů do mléka. Nejvíce vyrábím čerstvých sýrů. Mají takovou dobrou tvarohovou chuť, která zaujme skoro každého,“ říká o své práci Věra Dvorská.

Většinu pochoutek prodávají Dvorští přímo ze dvora nebo na farmářských trzích.


Zvětšit mapu

Hana Mikulincová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme