Tvrdý alkohol v lahvích na vánočních trzích už lidé jen tak nekoupí
I zmrzlého prodejce na vánočních trzích rozehřejí kontroloři, kteří jdou po ilegálním alkoholu. Nikoho asi nepřekvapí, že letos je inspektorů v terénu víc než obvykle touto dobou. Zdravotníci stále varují před konzumací neznámé kořalky a policie udává, že v prodeji koluje pět tisíc litrů jedovatého lihu. Radiožurnál proto zajímalo, jak kontroly vypadají, a především, jak jsou účinné.
Inspektor Bronislav Vinca se zastavil u dřevěného stánku na brněnském Náměstí Svobody, ze kterého voní svařené víno, punč a medovina. Hustě sněží a sladkou tekutinu prodávají na vánočních trzích v lahvích. Inspektor proto kontroluje její původ.
Dva prodejci mu podávají šanony plné dokladů a odborník ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce si je důkladně prohlíží. Dozvídá se, že medovina byla zakoupena v Makru, doklad od ní ale chybí.
Na kontroly prodávaného alkoholu se společně s inspektory vypravila reportérka Petra Benešová
Dívka hned zavolá majiteli. Za chvíli přijde s vysvětlením, že vedoucí dodá faktury co nejdříve, protože je má u své účetní. Inspektor chce, aby příště doklady na stánku byly.
Trhovci kromě pochutin a rozlévaných nápojů příliš lahvových lihovin neprodávají, říká inspektorka Soňa Ježová.
„Určitě, kvůli metanolové kauze. Protože jsou velké obavy, že v těchto vánočních časech může dojít k dalším úmrtím vzhledem k vyšší konzumaci alkoholu.“
„Je tady ještě jeden aspekt, který se váže k období Vánoc, a nesouvisí přímo s vánočními trhy. Vzhledem k tomu, že lidé obecně více konzumují alkohol a lihoviny, tak hrozí, že budou sahat i k nějakým domácím zásobám, delší dobu uloženým,“ doplňuje mluvčí inspektorů Pavel Kopřiva.
Problém s doklady i v kamenných obchodech
Některá města proto ze strachu před konzumací alkoholu před svátky úplně zakázala prodej lihovin na trzích. Za tvrdým alkoholem v lahvích proto inspektoři zamíří do nedaleké samoobsluhy. Bronislav Vinca bez zaváhání obchází pult a už drží v ruce lahev kořalky. Zblízka si prohlíží etikety.
„Dívám se na láhev lihoviny, která je vyrobena v roce 2012, ke které je provozovatel potravinářského podniku povinen předložit takzvané rodné listy neboli certifikáty původu. Teď se díváme na tequillu, zjišťujeme neporušenost kolku, základní prvky pravosti… Vypadá to v pořádku,“ popisuje inspektor.
Problém nastane ve chvíli, když chce zjistit původ a výrobce hanácké vodky. Prodavač nemá doklady. Přesto vytahuje jeden papír za druhým a pak společně s inspektorem zaboří zrak do obrazovky monitoru počítače a hledají certifikace k lihu. Pavel Kopřiva mezitím vysvětluje, co inspektoři objevili.
„Prodejce nebyl v daný okamžik schopný prokázat rodný list, neměl ho ve fyzické podobě. Kontaktoval se s centrálou, kde vyšlo najevo, že tento rodný list je k dispozici v elektronické podobě. Takže prodejce tento dokument nyní předloží, a pakliže bude všechno sedět s ostatní dokumentací, tak je vlastně veškerá dokumentace v pořádku,“ říká inspektor.
150 kontrol denně
Denně vyrazí odborníci na sto padesát inspekcí. Kontroly jsou dvojí: lihoviny v uzavřených lahvích prověřuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce, míchané nápoje, punč nebo grog, které se považují také za alkohol, kontrolují krajští hygienici.
V případě podezření na pančované lihoviny odborníci přivolají policii. Jak sami inspektoři potvrzují, i když se během kontrol nelegální alkohol přímo nenajde, na prodejce mají alespoň psychologický účinek.