Tvrdý alkohol v lahvích na vánočních trzích už lidé jen tak nekoupí

I zmrzlého prodejce na vánočních trzích rozehřejí kontroloři, kteří jdou po ilegálním alkoholu. Nikoho asi nepřekvapí, že letos je inspektorů v terénu víc než obvykle touto dobou. Zdravotníci stále varují před konzumací neznámé kořalky a policie udává, že v prodeji koluje pět tisíc litrů jedovatého lihu. Radiožurnál proto zajímalo, jak kontroly vypadají, a především, jak jsou účinné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční trhy

Vánoční trhy | Foto: Filip Jandourek

Inspektor Bronislav Vinca se zastavil u dřevěného stánku na brněnském Náměstí Svobody, ze kterého voní svařené víno, punč a medovina. Hustě sněží a sladkou tekutinu prodávají na vánočních trzích v lahvích. Inspektor proto kontroluje její původ.

Dva prodejci mu podávají šanony plné dokladů a odborník ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce si je důkladně prohlíží. Dozvídá se, že medovina byla zakoupena v Makru, doklad od ní ale chybí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na kontroly prodávaného alkoholu se společně s inspektory vypravila reportérka Petra Benešová

Dívka hned zavolá majiteli. Za chvíli přijde s vysvětlením, že vedoucí dodá faktury co nejdříve, protože je má u své účetní. Inspektor chce, aby příště doklady na stánku byly.

Trhovci kromě pochutin a rozlévaných nápojů příliš lahvových lihovin neprodávají, říká inspektorka Soňa Ježová.

„Určitě, kvůli metanolové kauze. Protože jsou velké obavy, že v těchto vánočních časech může dojít k dalším úmrtím vzhledem k vyšší konzumaci alkoholu.“

„Je tady ještě jeden aspekt, který se váže k období Vánoc, a nesouvisí přímo s vánočními trhy. Vzhledem k tomu, že lidé obecně více konzumují alkohol a lihoviny, tak hrozí, že budou sahat i k nějakým domácím zásobám, delší dobu uloženým,“ doplňuje mluvčí inspektorů Pavel Kopřiva.

Problém s doklady i v kamenných obchodech

Některá města proto ze strachu před konzumací alkoholu před svátky úplně zakázala prodej lihovin na trzích. Za tvrdým alkoholem v lahvích proto inspektoři zamíří do nedaleké samoobsluhy. Bronislav Vinca bez zaváhání obchází pult a už drží v ruce lahev kořalky. Zblízka si prohlíží etikety.

„Dívám se na láhev lihoviny, která je vyrobena v roce 2012, ke které je provozovatel potravinářského podniku povinen předložit takzvané rodné listy neboli certifikáty původu. Teď se díváme na tequillu, zjišťujeme neporušenost kolku, základní prvky pravosti… Vypadá to v pořádku,“ popisuje inspektor.

Problém nastane ve chvíli, když chce zjistit původ a výrobce hanácké vodky. Prodavač nemá doklady. Přesto vytahuje jeden papír za druhým a pak společně s inspektorem zaboří zrak do obrazovky monitoru počítače a hledají certifikace k lihu. Pavel Kopřiva mezitím vysvětluje, co inspektoři objevili.

„Prodejce nebyl v daný okamžik schopný prokázat rodný list, neměl ho ve fyzické podobě. Kontaktoval se s centrálou, kde vyšlo najevo, že tento rodný list je k dispozici v elektronické podobě. Takže prodejce tento dokument nyní předloží, a pakliže bude všechno sedět s ostatní dokumentací, tak je vlastně veškerá dokumentace v pořádku,“ říká inspektor.

150 kontrol denně

Denně vyrazí odborníci na sto padesát inspekcí. Kontroly jsou dvojí: lihoviny v uzavřených lahvích prověřuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce, míchané nápoje, punč nebo grog, které se považují také za alkohol, kontrolují krajští hygienici.

V případě podezření na pančované lihoviny odborníci přivolají policii. Jak sami inspektoři potvrzují, i když se během kontrol nelegální alkohol přímo nenajde, na prodejce mají alespoň psychologický účinek.

Marika Táborská, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme