Začal výlov Rožmberka. Nabízí podívanou i kulinářské zážitky
Na největším českém rybníku začínají rybářské žně. Výlov Rožmberka návštěvníkům nabídne ukázku tradičního řemesla i ochutnávku rybích specialit.
Na jihu Čech začal třídenní výlov největšího českého rybníka Rožmberk. Návštěvníkům až do neděle nabídne atraktivní podívanou i kulinářské zážitky. Úlovek ale podle rybářů nebude zřejmě tak bohatý jako v letech minulých.
„Jdeme k zátahu! Hajný, nadržte!,“ takové povely lidé uslyší i na letošním výlovu Rožmberka. Tradiční rybářské řemeslo se totiž za 400 let téměř nezměnilo. I letos se v sítích rybářů budou mrskat převážně kapři.
O výlovu Rožmberka mluvil předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha
Podle vedoucího střediska Rožmberk Stanislava Vestfála není do poslední chvíle jasné, kolik se jich tam objeví:
„Záleží na tom, kde je ryba složená, jak se nám jí podaří trefit, jestli nás neobejde ze stran. Je tady spousta vlivů.“
A letos se k nim přidaly ještě povodně, které způsobily rybářům velké škody. Proto se Rožmberk loví už po roce. Jak nám řekl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha, jedině tak totiž rybáři zjistí přesné ztráty:
„Nechat rybník na dva roky by bylo v tomto případě veliké riziko, protože nevíme, jaká obsádka v rybníku zůstala.“
Vánoční ceny budou jasné až po skončení výlovů
Na rozdíl od jiných prodejních míst pouze zde zaplatíte za kilogram kapra bez rozdílu jakosti 75 korun, což je stejné jako v loňském roce.
Kolik bude stát kapří maso před vánocemi, bude jasné až po ukončení výlovů - tedy na konci listopadu.
„Všechno je v nejlepším pořádku,“ hlásil od Rožmberka dopoledne předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.
„Jsme na začátku podzimních výlovů, které potrvají do 20. listopadu. Zatím přírůstky na prvních lovených rybnících vykazují průměr, nebo lehký podprůměr, nicméně ne všechny rybníky jsou stejné. Uvidíme, někdy kolem 20. listopadu skončíme. A pak budeme schopni odpovědět, jestli ryby jsou menší, či větší,“ připomněl Malecha.