'Lvíčata' musí pro postup do semifinále správně počítat. Zastavit je mohou i žluté karty

Česká reprezentace do 21 let | Zdroj: ČTK

Český tým byl ještě v euforii z vítězství nad Itálií, ale poté dorazila zpráva o vítězství Slovenska 3:0 nad Švédskem. Tím se výběru do 21 let zkomplikoval postup do semifinále jako nejlepšímu týmu z druhého místa. Před zápasem s Dánskem musí spoléhat na vítězství Itálie 2:0 nad Německem a také na vlastní disciplinovanost. I počet karet totiž může hrát při postupu roli.

Tychy / Polsko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Je to takové zvláštní. Naše skupina se zamotala snad všema způsoby. Teď nám nezbývá nic jiného než pomalu počítat a řešit to," uvědomuje si brankář Lukáš Zima.

Pro hráče je daleko lepší nastupovat do zápasu s čistou hlavou. Nikoliv tedy s hlavou plnou matematických výpočtů určující možný postup českého týmu do semifinále.

Jenže vývoj šampionátu nahrává právě těmto výpočtům. Z nich také vychází, že lvíčata nejsou favority na postup.

„Těch okolností se zbíhá několik. Samozřejmě chceme ten zápas vyhrát," ví přesně, co musí český výběr udělat, trenér Vítězslav Lavička.

Národní mužstvo do 21 let čeká v sobotu zápas s Dánskem. Jestliže Italové porazí Německo 2:0, postoupí český tým z prvního místa tabulky v případě jakékoliv výhry nad severským soupeřem.

I kdyby Itálie Německo neporazila, Češi mají stále šanci postoupit jako nejlepší tým z druhého místa všech skupin. K tomu potřebují vyhrát nad Dánskem třígólovým nebo vyšším rozdílem. Pokud však vyhrají 3:0 nesmí inkasovat žádnou žlutou kartou.

Žádná inkasovaná karta je důležitá kvůli tzv. disciplinárnímu kritériu, které přichází na řadu v případě rovnosti bodů, skóre i vzájemných duelů. Postupoval by pak tým s menším počtem karet.

„Je to realita. Samozřejmě pro nás to v tuhle chvíli je jen další komplikace na naší cestě za postupem ze skupiny. Nejpodstatnější bude, abychom si zítra uhráli svoje. Vyhrát zápas pokud možno co nejvyšším rozdílem. Pak budeme čekat, jak to všechno vyjde," nevzdává se naděje Lavička.

Je tedy jasné, že kromě fotbalových kvalit budou čeští hráči potřebovat i velké množství štěstí. Jak vše nakonec dopadne, bude jasno v sobotu po zápase proti Dánsku, který začíná v 20:45 v polských Tychách.

David Nyč, bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme