Nejlepší brankář 20. století. Sovětský fotbalista si zachytal na olympiádě a získal titul mistra Evropy

Každé fotbalové mistrovství Evropy přineslo nespočet příběhů a zajímavých událostí. U příležitosti blížícího se šampionátu v Německu v seriálu Radiožurnálu Sport některé z nich připomínáme. Přečtěte si příběh legendárního gólmana Lva Jašina, který v roce 1960 pomohl Sovětskému svazu k triumfu na Euru.

seriál radiožurnálu sport Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lev Jašin

Lev Jašin byl Mezinárodní federací fotbalových historiků a statistiků označen za nejlepšího brankáře 20. století | Zdroj: ČTK

Moc lepších gólmanů ve fotbalové historii nebylo. Lev Jašin získal za své výkony hned několik prestižních ocenění. A s reprezentací tehdejšího Sovětského svazu triumfoval i na mistrovství Evropy. Bylo to na úplně prvním šampionátu v roce 1960.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejlepší brankář 20. století. Sovětský fotbalista si zachytal na olympiádě a vyhrál šampionát

Titul mistra Evropy ve Francii v roce 1960 znamenal pro fotbalového brankáře Jašina vrchol reprezentační kariéry. V semifinále Sovětský svaz porazil Československo 3:0 a ve finále vyhrál nad Jugoslávii 2:1 v prodloužení.

Brankář, kterému se v Evropě přezdívalo „černý panter“ a v Jižní Americe „černý pavouk“, je neodmyslitelně spjatý s čapkou, kterou při zápasech nosil na hlavě. Jašin byl také prvním brankářem, který začal ve větší míře hrát nohama a byl průkopníkem chytání v rukavicích.

„Když byl mokrý míč, brankáři nebyli schopni ho chytat do holých rukou. Bylo to, jako když chytáte vánočního kapra ve vaně. Nosil kožené rukavice a my ho kopírovali. A na nich měl našité takové puntíky, na prstech a na dlani, aby to trošku lepilo,“ vzpomíná bývalý brankář Ivo Viktor.

Brankář se Zlatým míčem

Kromě titulu mistra Evropy vybojoval Jašin také olympijské zlato na hrách v Melbourne v roce 1956, doposud je jediným gólmanem, který získal Zlatý míč. Nejlepším fotbalistou Evropy byl vyhlášen v roce 1963, celou kariéru odehrál v moskevském Dynamu, za které hrál i hokej. 

V rozhlasových novinách v červenci 1989 zaznělo: „Současné i bývalé hvězdy světového fotbalu si pozval k oslavě svých 60. narozenin bývalý vynikající sovětský brankář Jašin. Účast na střetnutí výběru světa s Dynamem Moskva přislíbili Pele, Eusébio, Gullit, Van Basten a další.“

Dalších narozenin už se ale Jašin nedožil. Zemřel v březnu 1990 na rakovinu žaludku. Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků Jašina posmrtně zvolila nejlepším brankářem 20. století. 

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme