Hokejista Jiří Holík oslavil 80. narozeniny. Vzpomíná na hokejové začátky i proč nevyšel přestup do Sparty

Přesně před osmdesáti lety se narodil Jiří Holík. Legendární hokejista je trojnásobným mistrem světa a během své bohaté kariéry získal i čtyři medaile z olympijských her. Dětství prožil s bratrem Jaroslavem v Havlíčkově Brodě, kde se jako malí proháněli na rybníku. Starší Jaroslav prý musel malému Jiřímu často u bruslí zavazovat tkaničku.

Jihlava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Holík

Hokejista Jiří Holík oslavil 80. narozeniny | Foto: Petr Lemberk/MAFRA | Zdroj: Profimedia

„Nerad, ale musel. Nebo šla máma, když měla pauzu v obchodě. V poledne mi zavázala boty a večer mě pak vyzvedl brácha nebo máma,“ vzpomíná Jiří Holík, jak na havlíčkobrodském rybníku Hastrman prožíval veškerý volný čas na bruslích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak vzpomíná na svou hokejovou kariéru trojnásobný mistr světa Jiří Holík

Po prvních letech strávených v klubu Jiskra Havlíčkův Brod měl prožít další část kariéry v pražské Spartě. Osud a tatínek ale všechno naplánovali trochu jinak.

„Brácha byl na vojně, zlomil si nohu a měl velké zdravotní problémy. Já už jsem trénoval v Praze, ale táta demokraticky řekl: ‚Hele, mladej, sypej do Jihlavy za bráchou, běž pomoct.‘ Tak jsem šel do Jihlavy a pak jsme tam už zůstali.“

Společně s Duklou Jihlava získal Jiří Holík sedm titulů mistra Československa. V 70. letech se stal třikrát mistrem světa a dodnes je rekordmanem v počtu odehraných zápasů za hokejovou reprezentaci, pro kterou bylo tehdy vždy velkým vítězstvím porazit Sovětský svaz.

Cestou z baru jsem potkal Jágra, jak jde běhat. Tehdy jsem si říkal, kde dělám chybu, vzpomíná Voráček

Číst článek

„Rusáci, nebo Sověti, ti byli mimořádně vynikající hokejisté. Porazit je hokejově bylo vždycky hezké. Když jsme se vrátili ze Stockholmu v roce 1969, tak nás v Praze vítaly davy lidí,“ vybavuje si Jiří Holík, jak v roce 1969 sice Československo přivezlo ze Švédska „jen“ bronzové medaile, ale díky tomu, že dvakrát na mistrovství porazilo Sovětský svaz, vítaly hráče na letišti davy fanoušků jako šampiony.

Kromě hokeje, rodiny a přátel dělá Jiřímu Holíkovi v důchodcovském věku radost golf. Za Jihlavou se totiž stále stará o golfové hřiště. „To mě baví, drží mě to nad vodou. Tam jsem hrozně rád,“ usmívá se čerstvě 80letý člen české i mezinárodní hokejové síně slávy Jiří Holík.

Jan Kodet Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme