Dánové si na mistrovství světa konečně připsali švédský skalp, Němci vyhráli i druhý zápas

Hokejisté Dánska se postarali na mistrovství světa v Rize o druhé překvapení na turnaji, když poprvé v historii šampionátu porazili Švédy. Pod vítězství 4:3 se podepsal hlavně útočník Nicklas Jensen, který tři góly Dánska sám dal a na jeden nahrál. Povedený vstup do turnaje zažívají Němci, kteří díky vítězství 5:1 nad Norskem zvládli i svůj druhý zápas. Finové porazili USA 2:1. Rusové si poradili s Brity výsledkem 7:1.

Riga (Aktualizováno: 22:19 22. 5. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédové i Dánové patří mezi týmy, které vyzvou i český výběr v základní skupině A. Po bezbrankové úvodní třetině šli podle očekávání do vedení favorizovaní Švédové zásluhou Klingberga, který využil špatné dánské rozehrávky.

1:46

Švýcaři hrají dlouhodobě skvělý hokej, hodnotí dalšího soupeře brankář národního týmu Hrubec

Číst článek

Pak se ale poprvé prosadil hrdina utkání Nicklas Jensen a bylo srovnáno. Švédové pak sice ve druhé třetině ještě jednou vedli, Jensen ale opět srovnal a krátce nato otočil na 3:2 pro Dány Kristensen.

V poslední části svým třetím gólem a celkově čtvrtým bodem v utkání Jensen zvýšil už na 4:2. Favorit pak zvládl už jen snížit na konečných 4:3 zásluhou Klingberga.

Dánové se tak postarali už o druhou výsledkovou senzaci letošního šampionátu. O tu první se postarali domácí Lotyši, kteří v pátek zaskočili Kanadu vítězstvím 2:0.

Velká Británie - Ruští sportovci 1:7

V jasnou záležitost se proměnil druhý zápas ruského výběru na turnaji. Po úvodním vítězství nad Českem porazil výběr trenéra i ostrovního outsidera. Jakým způsobem se bude jejich souboj vyvíjet, bylo jasné už po necelých jedenácti minutách hry, kdy Rusové vedli už 4:0.

Liam Kirk pak ještě před první sirénou vystřelil svému týmu alespoň záblesk naděje, ale Rusové pak přidali ještě tři góly a v pohodě si došli k vítězství 7:1. Po dvou zápasech tak mají plný počet bodů.

Mistrovství světa v hokeji v Rize - skupina A:
Dánsko - Švédsko 4:3 (0:0, 3:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 31. Nicklas Jensen (Jakobsen, Nicholas Jensen), 38. Nicklas Jensen (Boedker), 39. Kristensen (Nicklas Jensen, M. Lauridsen), 49. Nicklas Jensen (M. Lauridsen, Boedker) - 23. C. Klingberg, 36. Tömmernes (C. Klingberg), 51. C. Klingberg (Lundkvist). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Sidorenko - Goljak (oba Běl.), Šalagin (Rus.). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Bez diváků.

Velká Británie - Rusko 1:7 (1:4, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 19. Kirk (Dowd, Connolly) - 6. Burdasov (Grigorenko, Ožiganov), 8. Grigorenko (Voronkov), 10. Burdasov (Kuzmenko, Gavrikov), 11. Tolčinskij (Barabanov), 31. Karnauchov (Zadorov, Zub), 50. Kuzmenko (Burdasov, Ožiganov), 54. Slepyšev (Karnauchov). Rozhodčí: Tscherrig (Švýc.), Sternat - Seewald (oba Rak.), Merten (Něm.). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Bez diváků.

Německo - Norsko 5:1

Němci zažívají povedený vstup do šampionátu a po dvou utkáních mají na svém kontě plný počet šesti bodů. Do vedení šli Němci těsně před první přestávkou, ale stejně jako v pátek proti Itálii si i tentokrát vypracovali rozhodující náskok ve druhé třetině.

Mezi 24. a 31. minutu vměstnal německý tým tři góly a odskočil do vedení 4:0. Norové pak sice snížili, ale Němci žádné drama nepřipustili a naopak v poslední části stanovili konečné skóre 5:1.

Příštím soupeřem rozjetého Německa bude Kanada, která bude nutně potřebovat odčinit úvodní selhání s Lotyšskem.

Finsko - USA 2:1

Finové vyzvali hned na úvod turnaje dalšího z favoritů skupiny B - Američany. Na první gól se čekalo až do druhé třetiny, kdy překonal amerického brankáře tvrdou ranou Ohtamaa.

Druhý gól Finska přidal Pakarinen, pomohl mu ale i brankář Petersen, který si puk po jeho střele nešťastně kopl do branky. Američané pak sice snížili zásluhou Robertsona, který procedil puk přes finského gólmana, víc už ale nezvládli.

Lotyšsko - Kazachstán 2:3 po náj.

Lotyši vstoupili do domácího šampionátu překvapivým triumfem nad Kanadou, ve svém druhém zápase ale nestačili na Kazachstán, kterému podlehli po samostatných nájezdech. Nováček mezi elitou navíc mohl rozhodnout už v základní hrací době.

Domácí tým dvakrát vedl, ale Kazaši dokázali v obou případech vyrovnat. Branku na 2:2 navíc vstřelil Blecker jen dvanáct sekund po lotyšské trefě. Samostatné nájezdy se pak protáhly až do osmé série, v níž rozhodl Rymarev.

Mistrovství světa v hokeji v Rize - skupina B:
Norsko - Německo 1:5 (0:1, 1:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 37. Lilleberg (M. Olimb, Haga) - 20. Plachta (M. Müller, Seider), 24. Gawanke (Brandt, Noebels), 27. Pföderl (Reichel, Noebels), 31. Reichel, 45. Bergmann (Nowak, Krämmer). Rozhodčí: Bruggeman (USA), Gouin - McCrank (oba Kan.), Constantineau (Fr.). Vyloučení: 3:2, navíc Lilleberg (Nor.) 10 min. Využití: 0:1. Bez diváků.

Finsko - USA 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 27. Ohtamaa (Mäenalanen, Anttila), 36. Pakarinen (Määttä, Pokka) - 39. Robertson (Wolanin). Rozhodčí: Stano (SR), Jeřábek - Hynek, Ondráček (všichni ČR). Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. Bez diváků.

Lotyšsko - Kazachstán 2:3 po sam. náj. (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 28. Darzinš (Daugavinš), 46. Rihards Bikarts (Cibulskis) - 39. Šin (Starčenko, Dietz, 46. Blacker (Svedberg, Sagadějev), rozhodující nájezd Rymarev. Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Nord - Yletyinen (oba Švéd.), Kroyer (Dán.). Vyloučení: 4:2. Využití: 0:1. Bez diváků.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme