Bikerka Holubová se na mistrovství světa v Andoře nepředstaví. Po olympiádě trpí psychickými problémy

Talentovaná bikerka Adéla Holubová, která reprezentovala Česko na olympijských hrách v Paříži, se nezúčastní nadcházejícího mistrovství světa v Andoře. Na vině jsou zdravotní problémy, a to především ve spojení s náročným obdobím, které má za sebou. Jak uvedl v tiskové zprávě svazu reprezentační trenér Viktor Zapletal, má Holubová, jíž bude v úterý 22 let, psychické potíže.

Vallnord (Andorra)/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adéla Holubová se zúčastnila olympijského závodu v Paříži

Adéla Holubová se zúčastnila olympijského závodu v Paříži | Zdroj: Profimedia

„V případě Adély není její zdravotní stav optimální. Ovšem mnohem horší je psychické trauma, které prodělala po šikanující kampani některých jedinců a části veřejnosti v rámci nejrůznějších ataků a především bezbřehých, častokrát anonymních internetových diskusí, kvůli nominaci na olympiádu. Pro český tým je to velká ztráta. Adéla patřila k našim medailovým nadějím jak v cross country, tak v short tracku,“ vysvětlil Zapletal.

Kauza nominace do Paříže

Nominace na vrchol sezony v podobě olympijských her v Paříži, kde měly české bikerky na startu jedno místo, vygradovala v kauzu, o níž nakonec rozhodovala pouhé dva dny před závodem ve francouzské metropoli Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS).

S finální podobou a především okolnostmi nominace se nemohla smířit zkušená Jitka Čábelická. Čtyřiatřicetiletá závodnice byla delší čas považována za vcelku jasnou kandidátku na cestu do Paříže. Dlouhodobá domácí jednička si navíc v červenci vyjela v Harrachově již šestý domácí titul.

Kvůli přípravě na olympijské hry však mistrovství republiky vynechala Holubová, která získala účastnické místo pro Paříž díky vítězství v červnovém závodě Českého poháru v Bedřichově. Ten Čábelická po technických problémech nedokončila. Cyklistický svaz pak záhy obvinila z podrazu, protože podle ní nedodržel nominační kritéria, která nastavil loni v listopadu.

Podle vysvětlení svazu trenérská rada navrhla nominaci s přihlédnutím ke všem nominačním kritériím a na základě porovnání vzájemné výkonnosti obou jezdkyň ukázala na Holubovou.

Žaloba Čábelické

Po podnětech k Českému olympijskému výboru, kontrolní komisi ČSC a mezinárodní federaci UCI se Čábelická obrátila na sportovní arbitráž s požadavkem na změnu nominace. Panel žalobců pak jen několik hodin před slavnostním zahájením her v Paříži její žalobu zamítl.

Holubová, která byla jednou z nejmladších žen na startu, byla při olympijské premiéře klasifikována se ztrátou dvou kol na 31. místě. Za sebou nechala jen pět soupeřek.

Čábelická naopak nyní ve Vallnordu nechybí a bude hájit české barvy jako jediná mezi ženskou elitou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme