Čeští a slovenští plavci překonali na jezeře Loch Ness rekord ve štafetě

Teplota vzduchu čtrnáct stupňů, teplota vody třináct. Takové podmínky panují na skotském jezeře Loch Ness. Přes to se v neděli ráno vydalo sedm českých a slovenských dálkových a zimních plavců. Ty čekala trasa dlouhá 36 kilometrů z přístavu Fort Augustus na severní břeh jezera.

Aktualizováno Loch Ness (Aktualizováno: 19:54 20. 8. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští a slovenští plavci se pokouší překonat rekord v přeplavání skotského jezera Loch Ness.

Čeští a slovenští plavci se pokouší překonat rekord v přeplavání skotského jezera Loch Ness. | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Ve štafetě nalezneme amatéry z jižního Slovenska, je zde ale i olympionik Rostislav Vítek. Jedinou ženou je zkušená plavkyně Magda Okurková. Cílem štafety bylo překonat dosavadní rekord, který byl 11 hodin a 6 minut. Plavcům se nakonec podařilo celou vzdálenost zvládnout za 10 hodin a 32 minut.

„Kdo nepřeplave lochnesské jezero, tak se nemůže považovat za dálkového plavce. 36 kilometrů je člověk v napětí, zda ho příšera stáhne nebo nestáhne. Psychicky je to úplně černá, tmavá voda,“ řekl Radiožurnálu organizátor Tibor Hideghéty.

Přes jezero se plave ve štafetě, jelikož teploty vody je extrémně nízká a jeden plavec by to jen v neoprenu a s čepicí na hlavě neuplaval. Proto se plavci střídají, nejprve po 45 minutách, pak v hodinových intervalech.

Ve Skotsku ovšem není zimní či dálkové plavání příliš rozšířeným sportem, proto lidé reagují na sportovce v ledové vodě spíše překvapeně a na plavce nevěřícně hledí. Jediné, co by ve zdejším jezeru čekali, je pověstná lochnesská příšera.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme