Bojkot uvnitř basketbalové ‚bubliny‘. NBA se zastavila, LeBron a spol. jsou pro ukončení sezony

Ani klubové vedení Milwaukee Bucks nevědělo, co se chystá. Zatímco basketbalisté Orlanda postávali na palubovce a vyhlíželi své soupeře v pátém utkání série play-off, vítězové základní části NBA seděli zavření v šatně. Jejich bojkot zápasu jako forma protestu proti policejnímu násilí rozpoutal vlnu solidarity napříč sportovním světem. A dohrání sezony basketbalové NBA je rázem s velkým otazníkem.

Orlando Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrací plocha v komplexu Disney v Orlandu

Hrací plocha v komplexu Disney v Orlandu | Foto: AP/Kevin C. Cox | Zdroj: ČTK

Zatímco zástupci Bostonu a Toronta v posledních hodinách otevřeně diskutovali možný bojkot vzájemného utkání druhého kola play-off, Bucks na nic nečekali. Adetokunbo a spol. k utkání nenastoupili a vedení NBA vzápětí odložilo kompletní středeční program.

V Kenoshe ve Wisconsinu při přestřelce zemřel muž, další dva jsou zranění. Ve městě se stále protestuje

Číst článek

„Poslední čtyři měsíce vrhly světlo na rasovou nerovnost, které naše afroamerická komunita čelí. Lidé po celé zemi byli slyšet a vyjádřili názor proti těmto nespravedlnostem,“ uvedli hráči Milwaukee ve společném prohlášení, které za tým přečetli před novináři Sterling Brown a George Hill.

„Během posledních dní jsme ale mohli vidět strašlivá videa z našeho domovského státu Wisconsin. Kromě střelby během protestů především případ Jacoba Blakea, který byl policisty v Kenoshe sedmkrát střelen do zad.“

„Navzdory neutuchajícímu volání po změně se stále nic nestalo. Když reprezentujeme Milwaukee a Wisconsin na palubovce, očekává se od nás maximální výkon nejvyšší úrovně. Totéž nyní očekáváme od našich zákonodárců a právního systému,“ uvedli hráči Bucks.

Vedení Milwaukee o protestu předem nevědělo, za své hráče se ale postavilo. Podpora přišla i z řad Orlanda Magic a připojily si i další týmy NBA. A nejen ty – odložením utkání se rozhodly protestovat také zámořské soutěže WNBA, MLB nebo fotbalová MLS. Tenistka Naomi Ósakaová odstoupila z turnaje v New Yorku, kde se navíc posunul semifinálový program.

Co bude dál?

Svůj postoj na sociálních sítích krátce po zahájení bojkotu prezentovaly i největší hvězdy zámořské basketbalové soutěže. „Do ha...u s tím!!! Chceme změnu. Máme toho po krk,“ napsal na twitter čtyřnásobný nejužitečnější hráč soutěže LeBron James, na jehož příspěvek už pozitivně reagoval více než milion uživatelů.

Podle informací serveru The Athletic se právě LeBronův tým Los Angeles Lakers společně s městským rivalem Clippers vyslovily v anketě pro ukončení sezony. Jak ale uvedl na twitteru uznávaný basketbalový novinář Adrian Wojnarowski, šlo spíš o průzkum než o oficiální hlasování.

Bojkot ochromil zámořské sportovní soutěže. K basketbalistům Milwaukee se přidala i Ósakaová

Číst článek

Na schůzce hráčů a trenérů všech zbývajících týmů v orlandské „bublině“ si své řekli i prezident hráčské asociace a rozehrávač Oklahomy Chris Paul, stejně jako zkušený Andre Iguodala nebo kouč Clippers Doc Rivers.

Podle ESPN na schůzi řešili další jednotný postup týmů, ke konkrétním závěrům ale nedospěli. Hráči volají například po větší iniciativě majitelů klubů. Objevily se hlasy, že zbytek sezony je v ohrožení. Jednání má pokračovat ve čtvrtek od 17.00 našeho času, stále tak není jisté, zda se případně odehrají nadcházející tři noční zápasy.

Sezona NBA se v důsledku koronavirové krize podobně jako další zámořské soutěže dohrává v komplexu Disney v Orlandu. Hráči i celá soutěž vyjadřují během dohrávky podporu hnutí za rasovou a sociální rovnoprávnost. V přestávkách se vysílají televizní spoty, přímo na palubovce každého utkání je napsané heslo Black Lives Matter a vzkazy mají hráči i na dresech místo jmenovek.

Podporu protestu vyjádřil i bývalý americký prezident Barack Obama.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme