Tenisový svaz má nového šéfa, stíhaného Kaderku nahradil Kotrba. Součástí vedení jsou i Pála a Hynek

Novým předsedou Českého tenisového svazu (ČTS) se stal Jakub Kotrba. Ve tříčlenném předsednictvu ho doplní trenér Petr Pála a Martin Hynek. Nahradí Ivo Kaderku, který je stíhaný za podvody se státními dotacemi a ve čtvrtek rezignoval. V pátek ho mimořádná valná hromada také odvolala. Svaz vedl Kaderka od roku 1998.

Praha (Aktualizováno: 12:39 7. 6. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Kotrba

Jakub Kotrba | Foto: Pavel Lebeda | Zdroj: ČTK

Kaderka zaslal rozhodnutí o rezignaci členům výkonného výboru ve čtvrtek večer v prohlášení.

Tenisový boss Kaderka stíhaný za dotační podvod rezignoval. ‚Nesouvisí to s aktuální situací,‘ hájí se

Číst článek

„Jediným důvodem pro podání rezignace je moje rozhodnutí nepřekážet získávání finančních prostředků od Národní sportovní agentury,“ uvedl šedesátiletý Kaderka, jenž vedl tenisový svaz od roku 1998.

„Takové moje rozhodnutí vyplývá z mojí akceptace publikovaného stanoviska Národní sportovní agentury, že Český tenisový svaz má udělat změny ve svém fungování a mezi těmito změnami je jednou z priorit změna stanov i vedení Českého tenisového svazu,“ dodal.

Kaderka je od února stíhaný za podvody se státními dotacemi a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, hrozí mu až desetileté vězení.

Kaderka se cítí nevinen

Tři měsíce byl v koluzní vazbě, stejně jako člen dozorčí rady Vojtěch Flégl, aby nemohli ovlivňovat svědky. Flégl rezignoval v pondělí, Kaderka o tři dny později.

„Chci zdůraznit, že moje rozhodnutí rezignovat na prezidenta Českého tenisového svazu přímo nesouvisí s mojí aktuální situací, v rámci přípravného trestního řízení. V tomto trestním řízení řádně uplatňuji svoje zákonná práva na obhajobu a hodlám tato svoje zákonná práva uplatňovat až do úplného ukončení celého řízení,“ uvedl Kaderka.

„Dovoluji si konstatovat, že si nejsem vědom, že bych se dopustil jakéhokoliv nezákonného jednání. Mými priorita je nyní koncentrace na prokázání své neviny a očištění jména a samozřejmě i péče i zdraví a rodinu,“ doplnil Kaderka.

Jeho odvolání schválili následně i delegáti na valné hromadě. Ze 119 přítomných hlasovalo 112 pro odvolání, dva proti, 5 delegátů se hlasování zdrželo.

Svaz přijal rovněž nové stanovy a následně si delegáti zvolili nové vedení. Pro Kotrbu hlasovalo do předsednictva 113 delegátů, pět jich bylo proti a jeden se zdržel.

Hynek s Pálou předem deklarovali, že kandidují jen do předsednictva a ne na předsedu. Pála obdržel 115 hlasů, dva delegáti byli proti a dva se zdrželi. Pro Hynka hlasovalo 85 delegátů, 19 bylo proti a 15 se zdrželo.

Kaderka nás měl za nepřátele a lháře. Kdo s námi mluvil, ten na to doplatil, popisuje reportér Janoušek

Číst článek

„Děkuji za důvěru, teď začíná práce. Budeme se snažit, aby to, co jsme slíbili, došlo naplnění. A abychom vyvrátili pochyby delegátů, které tu zazněly,“ řekl Kotrba.

Ostatní kandidáti Petr Makrlík a Vladimír Slavík nedostali potřebný počet hlasů. Václav Vintr z kandidatury v minulých dnech odstoupil. Dočasným šéfem svazu byl po Kaderkově zadržení jmenován sportovní ředitel Jan Stočes.

Silná podpora

Devětačtyřicetiletý Kotrba je jedním ze společníků a jednatelů advokátní kanceláře Chrenek, Toman, Kotrba. Měl také podporu miliardáře Tomáše Chrenka a společnosti Agel, která po vypuknutí dotační kauzy přerušila podporu svazu.

Po pátečním zvolení Kotrby do čela ČTS deklarovali zástupci Agelu v blahopřejném dopise obnovení spolupráce.

Kaderkovi hrozí za milionové dotační podvody se státními dotacemi a za zjednání Trestnou činnost popírá, proti únorovému vzetí do vazby si podal stížnost, kterou mu soud zamítl.

Svazu machinacemi vznikla škoda téměř 30 milionů korun, kterou musí Národní sportovní agentuře uhradit. Zástupci NSA uvedli, že budou kontrolovat i hospodaření svazu za období 2022 a 2023. Dosavadní částka tak nemusí být konečná.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme