Alergií na potraviny přibývá, množí se i případy špatného značení na obalech
Alergií na potraviny v Česku přibývá, stále se přitom objevují případy špatného značení alergenů na obalech. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce není vážných případů sice moc, ale můžou mít tragické následky.
Případů, kdy se liší údaje o množství látek na obalu se skutečností, neustále přibývá. V obchodech se našly například bezlepkové kukuřičné lupínky, které lepek obsahovaly. Inspektoři varují i před sušenkami nebo zmrzlinou, které mohou být nebezpečné pro lidi s alergií na arašídy.
„V posledním roce jsme měli výskyt několika takových případů. U nejzávažnějšího z nich bylo množství arašídů, oproti deklaraci stopového množství, překročeno o několik řádů,“ potvrzuje Pavel Kopřiva ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Podle lékařů se alergie na potraviny týkají asi jen čtyř procent osob. Lidé často nesnášenlivost považují hned za alergickou reakci, alergikům ale může jít o život. Podle Světové zdravotnické organizace existuje 14 druhů potravin, které musí být napsané na obalu, pokud je výrobek obsahuje. Příkladem je lepek.
Problémem zůstává, že alergici často informace na obalech nečtou. Ne každý z nich se chce studováním složení zabývat, a tak spíše tipují.
„Co se týče značení, tak ho moc nesleduji. Od té doby, co jsem se dozvěděl, že mám alergii na lískové ořechy, se spíš vyhýbám potravinám, kde je vyloženě napsáno, že tam ty ořechy jsou. Že bych dopodrobna zkoumal, jestli je složení s lískovými ořechy, to opravdu ne,“ říká alergik.
Nápisem "Může obsahovat stopy " nebo "Vyrobeno v závodě, který zpracovává" se výrobci spíš jen jistí. Podle alergologa Martina Fuchse se často ve výrobcích s těmito nápisy žádné stopy třeba arašídů nebo sóji nenajdou. To ale rozhodně není návod pro alergiky, aby tyto produkty kupovali.